roaming
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Členské štáty definitívne zrušili roamingové poplatky v Rade EÚ

Od 15. júna budú môcť používatelia cestujúci do iných krajín v rámci EÚ volať, posielať SMS a surfovať na internete bez toho, aby museli platiť dodatočné poplatky. Posledná podmienka na zrušenie poplatkov za roaming v mobilných sieťach bola splnená tým, že Rada prijala právny akt, ktorým sa obmedzuje, koľko si môžu prevádzkovatelia účtovať navzájom za umožnenie roamingu v Európe.

„Konečné hlasovanie v Rade otvorilo cestu pre bezplatný roaming,“ povedal Dr. Emmanuel Mallia, maltský minister pre konkurencieschopnosť, digitálne a námorné hospodárstvo a hospodárstvo služieb. „Keď pôjdu Európania toto leto na dovolenku, budú si môcť užívať slobodu zostať v kontakte a používať internet, ako keby boli doma. EÚ nám uľahčuje život veľmi praktickými spôsobmi.“

Roaming bez platenia príplatkov alebo „roaming za vnútroštátne ceny“ využijú všetci, ktorí žijú v Európe a cestujú do iných krajín EÚ za prácou alebo vo voľnom čase. Krátko po 15. júni sa zvedie aj na Islande, v Lichtenštajnsku a Nórsku.

Cieľom „roamingu za vnútroštátne ceny“ je uľahčiť komunikáciu pri cestovaní. Nie je určený na trvalý roaming, keď si zákazník zvolí predplatený program v najlacnejšej krajine a používa ho na roaming v krajine svojho obvyklého pobytu.

Na programy s neobmedzenými dátovými službami a na predplatené karty sa vzťahujú osobitné pravidlá. Viac informácií o týchto a ďalších praktických otázkach nájdete na webovej stránke Komisie s často kladenými otázkami (odkaz nižšie).

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Reforma veľkoobchodných cien v rámci EÚ, ktorá bola prijatá, bola praktickou a právnou podmienkou na ukončenie roamingu, ako bol ustanovený v nariadení o roamingu z roku 2015. Na to, aby prevádzkovatelia mohli ponúkať svojim zákazníkom roaming bez príplatkov bez toho, aby zvýšili ceny na domácom trhu, boli potrebné nové stropy veľkoobchodných cien.

Keďže Európsky parlament už schválil nariadenie o veľkoobchodných trhoch 6. apríla, dnešný súhlas Rady je posledným právnym krokom pred tým, ako obe inštitúcie akt podpíšu v polovici mája a ako bude koncom mája uverejnený v Úradnom vestníku EÚ. Účinnosť nadobudne tri dni po uverejnení. To znamená, že bude splnený termín 15. júna 2017 a „roaming za vnútroštátne ceny“ môže začať.

Ďalšie informácie o reforme veľkoobchodných trhov a dohodnutých veľkoobchodných stropoch sa nachádzajú v našej tlačovej správe z 31. januára 2017 (odkaz nižšie).

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices