zitnanska
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: Mnoho mladých ľudí je nútených voliť medzi prácou alebo deťmi

Európska komisia predstavila tento týždeň súbor opatrení, ktoré by mali zlepšiť rovnováhu medzi pracovným a rodinným životom.

V dnešnej dobe je čoraz náročnejšie skĺbiť pracovné povinnosti s rodinným životom“ hovorí europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA, ECR). „Mnoho mladých ľudí je tak nútených voliť medzi prácou alebo deťmi. Nesmieme dovoliť, aby bola voľba postavená takto. Komisia preto navrhla možnosti flexibilnejšej práce pre rodičov do dvanásteho roku života dieťaťa, ale aj zlepšenia v oblasti materskej, otcovskej a rodičovskej dovolenky. Návrhy poskytujú tiež väčšie možnosti otcom, aby sa mohli viac podieľať na starostlivosti o deti, dodáva europoslankyňa.

Podľa informácií, ktoré odzneli zo strany Komisie, balík návrhov má tiež priniesť väčšiu rovnováhu v zamestnanosti mužov a žien. V súčasnosti totiž ešte stále pretrváva rozdiel medzi počtom zamestnaných mužov a žien pričom zamestnaných je približne o 11% viac mužov ako žien. Dôsledkom sú aj rozdiely v dôchodkoch a väčšom riziku chudoby pre ženy.

Po novom by teda mali mať otcovia v budúcnosti možnosť vziať si 10 dní voľna z práce pri príležitosti narodenia dieťaťa a možnosť 4 mesačnej neprenosnej rodičovskej dovolenky. Krátko po narodení by tak obidvaja rodičia mohli spoločne stráviť desať dní s dieťatkom. Za veľmi dôležitú zmenu považujem predĺženie obdobia, počas ktorého môžu rodičia čerpať rodičovskú dovolenku, a to až do veku 12 rokov dieťaťa. Rodičia si tak môžu rodičovskú dovolenku takpovediac rozkúskovať a využívať ju napríklad cez obdobia letných prázdnin. O podobnú zmenu som sa už sama v minulosti pokúšala v rámci slovenskej legislatívy, žiaľ vtedy ju väčšina poslancov nepodporila, uvádza europoslankyňa. Nové návrhy by taktiež mali riešiť voľno pri opatrovaní rodinného príslušníka počas choroby.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Európska komisia prostredníctvom smernice stanoví minimálne pravidlá na európskej úrovni pričom jednotlivé členské štáty budú môcť pri jej aplikácii zohľadniť rozdielne tradície či vlastné kultúrne zvyklosti. Definitívna podoba novej legislatívy je zatiaľ otázna nakoľko členské štáty kde je rodičovská dovolenka podstatne kratšia ako je dnešný návrh Komisie, sa už nechali počuť, že budú mať problém nové pravidlá podporiť. Pravidlá v tejto oblasti na Slovensku by však v tomto smere ani súčasný návrh Komisie nijako neovplyvnil, nakoľko stanovuje len spodnú hranicu, pričom u nás máme oveľa dlhšiu dovolenku než smernica predpokladá. To čo by pribudlo, by však bola možnosť lepšieho zapojenia sa otca do starostlivosti o dieťa, dodáva europoslankyňa.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices