zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 16. týždňa 2017

BRITÁNIA PRINIESLA ĎALŠIE PREKVAPENIE. ČAKAJÚ JU PREDČASNÉ PARLAMENTNÉ VOĽBY.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Britská premiérka Theresa Mayová minulý týždeň ohlásila predčasné parlamentné voľby, ktoré by sa mali konať už v júni. Mayová ide do rizika. Jej cieľom je získať vo voľbách viac hlasov a tak posilniť postavenie svojej Konzervatívnej strany v dolnej komore britského parlamentu. V súčasnosti majú jej konzervatívci v parlamente len slabú väčšinu. Tento krok na jednej strane vniesol na trhy ešte väčšiu neistotu, na druhej strane ho však trhy zobrali pomerne pozitívne. Mayová by totiž v prípade získania silnejšieho mandátu mohla pre Britániu vyjednať lepšiu dohodu o odchode z EÚ. „Premiérka je totiž toho názoru, že opozícia na čele so škótskymi nacionalistami a Liberálnymi demokratmi sa stavia proti brexitu. Najväčším „nebezpečenstvom“ pre Mayovú vo voľbách budú Liberáli, ktorí sú proeurópski, a teda majú na svojej strane tých, ktorí nechceli brexit. Na sile naberajú taktiež škótski nacionalisti, ktorých postavenie by sa vo voľbách mohlo ešte posilniť, čo vytvára riziko v podobe vyhlásenia referenda o škótskej nezávislosti. Britská libra po oznámení predčasných volieb vyletela prudko nahor. Investori si to vysvetlili pozitívne a „spoliehajú“ sa na to, že Mayová posilní svoje postavenie a vyjedná lepšie podmienky odchodu z EÚ,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

MMF: Medzinárodný menový fond MMF minulý týždeň zverejnil svoju novú prognózu, podľa ktorej by svetová ekonomika mala tento rok vzrásť o 3,5 %. MMF teda očakáva v tomto roku zrýchlenie globálneho ekonomického rastu, keďže ten bol vlani na úrovni 3,1 %. V prípade USA fond očakáva rast HDP o 2,3 % [vlani o 1,6 %] a eurozóne MMF odhaduje rast ekonomiky na úrovni 1,7 % [rovnako ako vlani]. Japonsko by malo tento rok vzrásť o 1,2 % [vlani o 1,0 %] a Čína o 6,6 % [vlani o 6,7 %].

EUROZÓNA: Podľa finálnych čísel Eurostatu inflácia v menovom bloku v marci medziročne vzrástla o 1,5 %, čo predstavuje výraznejšie spomalenie oproti februárovému rastu cien o 2,0 %. Taktiež aj jadrová inflácia spomalila svoj medziročný rast z februárových 0,9 % na marcových 0,7 %. V rámci celej európskej 28-čky dosiahla marcová inflácia úroveň 1,6 % [vo februári 2,0 %]. Medzimesačne, teda v porovnaní s februárom, sa ceny v eurozóne zvýšili o 0,8 % a v celej únii o 0,6 %. Najnižšia inflácia bola v marci v Rumunsku [len 0,4 %], v Írsku a v Holandsku [zhodne o 0,6 %]. Naopak najvyššiu infláciu evidujú pobaltské krajiny – Lotyšsko [3,3 %], Litva [3,2 %] a Estónsko [3,0 %].

Nemecká marcová inflácia cien výrobcov PPI dosiahla medziročný rast na úrovni 3,1 %, t. z. stagnoval na februárovej úrovni, pričom konsenzus trhu očakával rast cien o 3,2 %. Napriek tomu sa ale PPI inflácia udržala na priaznivej úrovni. Zatiaľ čo predbežné aprílové indexy nákupných manažérov PMI vyšli za eurozónu pozitívne, za Nemecko dopadli zmiešane. Očakávania prekonal iba nemecký index PMI vo výrobe, avšak oproti marcovým hodnotám klesol rovnako ako ostatné nemecké PMI indexy [v službách a kompozitný]. V eurozóne všetky aprílové indexy PMI [index vo výrobe, v službách aj kompozitný index] prekonali nielen očakávania, ale aj svoje predošlé hodnoty. Najvýraznejšie si prilepšil index PMI vo výrobe, ktorý vzrástol o 0,6 bodu na úroveň 56,8 bodu, čo patrí medzi jeho rekordné hodnoty. Aj kompozitný index vzrástol o 0,3 bodu na úroveň 56,7 bodov, čím dosiahol svoje šesťročné maximum.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

SLOVENSKO: Miera evidovanej nezamestnanosti podľa údajov UPSVAR u nás v marci klesla na 8,04 %, oproti februáru sa tak znížila o -0,35 p. b. Medziročne je aktuálna miera nezamestnanosti nižšia až o -1,85 p. b. Na úradoch práce bolo v marci evidovaných 219 149 disponibilných uchádzačov o prácu, schopných nastúpiť do zamestnania ihneď. V porovnaní s marcom 2016 tak máme o 49 410 menej nezamestnaných. Celkový počet nezamestnaných Slovákov [teda vrátane ľudí napríklad na PN] predstavoval v marci 257 558 osôb a celková miera nezamestnanosti bola na úrovni 9,45 %.

USA: Uplynulý týždeň prišli spoza druhého brehu Atlantiku priaznivé výsledky z priemyslu. Medzimesačný rast priemyselnej výroby v marci dosiahol 0,5 % po februárovom 0,1 %-nom raste a očakávaniach na úrovni 0,4 %. Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti za 15.týždeň, ktoré zaznamenali mierny rast [o 10 tisíc] na 244 tisíc žiadostí oproti predminulému týždňu. Trhy síce očakávali rast, avšak o niečo nižší. To však nič nemení na tom, že stále ide o pozitívne číslo z US trhu práce, keďže sa nachádza hlbšie pod hranicou 300 tisíc. Indexy nákupných manažérov PMI nedopadli tak priaznivo ako tie v eurozóne, keďže všetky americké indexy si pohoršili oproti marcovým hodnotám. Naopak, tempo predaja starších amerických domov vzrástlo v marci na viac ako 10-ročné maximum.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices