europania
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Eurobarometer: 57% Európanov vníma členstvo v EÚ pozitívne

Členstvo v EÚ považuje za dobrú vec narastajúci počet Európanov. Podľa najnovšieho prieskumu Eurobarometra o postoji Európanov, sú hodnoty v podstate na rovnakej úrovni ako pred krízou v roku 2007. 

Najnovší prieskum Európskeho parlamentu ukazuje, že členstvo v EÚ vníma  57% Európanov pozitívne, čo je o 4 percentá viac v porovnaní s prieskumom zo septembra minulého roka a takmer na takej istej úrovni ako v roku 2007 (58%), pred vypuknutím finančnej a ekonomickej krízy. Tieto percentá sa však výrazne líšia v jednotlivých členských krajinách EÚ. Na Slovensku členstvo v EÚ za dobrú vec považuje presne 50% obyvateľov. Najväčšia podpora únii je v Luxembursku (84%) a najnižšia v Českej republike (33%).

U Slovákov sa posilnil pocit spätosti s Európskou úniou na 54%. Celkovo sa s EÚ cíti spätých 56% Európanov.

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani povedal: “Zistenia Eurobarometra o postojoch občanov k EÚ sú po prvýkrát od začiatku krízy v roku 2007 veľmi povzbudivé. Ukazujú, že Európania očakávajú od únie, že bude odpovedať jednohlasne na ich obavy z medzinárodných kríz, ktoré urobili ich svet neistejším a nebezpečnejším. Je na nás, politických lídroch, aby sme im ukázali, že tieto očakávania sú na mieste. Musíme ich presvedčiť našou každodennou prácou a rozhodnutiami, že Únia môže ochrániť a zlepšiť ich život.”

Chceme viac EÚ v boji proti terorizmu, nezamestnanosti a daňovým podvodom

V reakcii na najnovšie geopolitické udalosti, akými sú napríklad väčšia nestabilita v arabskom svete, rastúci vplyv Ruska a Číny, brexit a zvolenie Donalda Trumpa, až 73% respondentov uprednostňuje spoločnú reakciu zo strany EÚ pred individuálnymi riešeniami jednotlivých krajín EÚ.

Jasná väčšina si želá silnejšiu reakciu zo strany EÚ na aktuálne výzvy, napríklad v boji proti terorizmu (80%), nezamestnanosti (78%), ochrane životného prostredia (75%) a v boji proti daňovým podvodom (74%). Podobne je to aj na Slovensku.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Sila hlasu jednotlivca na úrovni EÚ a na vnútroštátnej úrovni

Narastajúci počet Európanov (43%) si myslí, že ich hlas v EÚ zaváži,  čo je najviac od roku 2007 a o 6 bodov viac v porovnaní s rokom 2016. U nás si to myslí 35% Slovákov.  Šiesti z desiatich Európanov (63%) hovoria, že ich hlas zaváži vo vlastnej krajine (o 10 bodov viac ako v roku 2016). Rovnaké číslo platí aj pre Slovensko.

Na druhej strane až 45% Slovákov je spokojných s tým  ako funguje demokracia v Európskej únii, no len 39% s jej fungovaním vo vlastnej krajine.

Slováci sú väčší optimisti ako Európania v otázke, či sa veci  v EÚ vyvíjajú správnym smerom, myslí si to 27% Slovákov (25% obyvateľov EÚ).

Sociálne rozdiely sú stále veľké

Prevažná väčšina Európanov si myslí, že rozdiely medzi sociálnymi triedami sú signifikantné (84% obyvateľov EÚ a 86% Slovákov) a tretina z nich pochybuje, že kríza sa sa skončí v dohľadnom čase.

O dac

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices