verejnechladnicky

Jana Žitňanská: V boji proti plytvaniu potravinami by sme si zo zahraničia mohli brať príklad

Boj proti plytvaniu potravinami, ale aj pomoc pre ľudí, ktorí si dostatok potravín nemôžu dovoliť. Oba tieto problémy trápia súčasnú spoločnosť a zmierňovanie oboch si dala za úlohu aj belgická nezisková organizácia Corvia prostredníctvom prevádzakovania tzv. verejnej chladničky. 

Koncept verejných chladničiek nie je vo svete nový, práve naopak, rôzne neziskové organizácie, či dokonca kaviarne a reštaurácie prostredníctvom nich dávajú ľuďom možnosť, aby sa podelili o jedlo, ktoré nedokážu spotrebovať. V Španielsku, Nemecku, Belgicku či dokonca aj v Českej republike je tak možné, že jedlo, ktoré do verejnej chladničky vložíte, poteší napríklad človeka bez domova alebo aj študentov,“ hovorí europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA, ECR), ktorá sa už dlhšie zaujíma o problematiku boja proti plytvaniu potravinami. Ako ďalej uviedla, hoci už aj na Slovensku vznikli podobné iniciatívy, stále narážajú na rôzne nezmyselné zákazy a prekážky zo strany verejných orgánov.

verejnechaldnicky2
Verejné chladničky

V Belgicku je ale situácia podstatne iná. Verejná chladnička je tu pravidelne dopĺňaná nielen veľkými obchodnými reťazcami, ktoré by inak nepredané jedlo museli vyhodiť, ale napríklad aj reštauráciami a domácnosťami. Vítané sú pritom základné suroviny, ako aj varená strava a nezriedka sa v chladničke nachádzajú aj špecializované bezlepkové potraviny.

Zástupcovia organizácia Corvia sa tešia najmä z toho, že aj takýmto spôsobom môžu ľuďom bez domova či mnohopočetným rodinám s nízkym príjmom pomôcť získať pestrú stravu a zároveň bojujú proti plytvaniu potravinami. S prevádzkou chladničky a ďalšími aktivitami im pomáhajú najmä dobrovoľníci, ale aj samotní klienti, ktorí napríklad udržujú chladničku čistú a kontrolujú kvalitu darovaných potravín.

Podľa riaditeľky organizácie Corvia Mathilde Pelsers sa stretávajú najmä s vďakou ľudí bez domov a za roky pôsobenia sa aktivity organizácie rozšírili aj na poskytovanie prístrešia či bezplatných sociálnych zariadení, vzdelávanie, sezónne akcie, ako je napríklad hľadanie veľkonočných vajíčok pre deti z chudobnejších rodín, ale aj základné zdravotné poradenstvo, keďže ona sama je bývalá zdravotná sestra. Z prebytočných darovaných potravín zasa dobrovoľníci varia teplé jedlá alebo pripravujú desiatové krabičky pre deti, prípadne ich rozdávajú ľuďom bez domova v iných častiach mesta.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Na príklade belgickej organizácie Corvia, ale aj ďalších neziskových organizácií po celej Európe môžeme vidieť, že dobrý úmysel a snaha dokážu spraviť divy a pomôcť nielen ľuďom, ale aj životnému prostrediu. Všetci totiž dobre poznáme situáciu, kedy odchádzame na dlhší čas z domu a v chladničke nám zostalo množstvo dobrých potravín, ktoré musíme vyhodiť alebo darovať. A keďže Slovensko v plytvaní potravinami nijak nezaostáva za európskym priemerom, myslím si, že by sme sa mali viac zamyslieť nad tým, ako by bolo možné iniciatívy podobné verejným chladničkám podporiť a nie hľadať, prečo to práve nejde a tak im hádzať pomyslené polená pod nohy,“ uzatvára europoslankyňa Jana Žitňanská.

O red

Odporúčame pozrieť

Jana ZITNANSKA

Zásadným rozhodnutím avizovaným premiérom by mohol byť podľa Žitňanskej dovoz vakcíny Sputnik V

Medzi zásadnými rozhodnutiami, ktoré avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO), by mohol byť dovoz ruskej vakcíny …

Consent choices