Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Pred 13 rokmi vstúpilo Slovensko do EÚ. Vďaka nej žijeme v mieri

BRATISLAVA / Pred 13 rokmi vstúpilo Slovensko do Európskej únie. Sme teda súčasťou vyspelého polmiliardového spoločenstva, v ktorom vládne najdlhšie obdobie mieru na našom kontinente. Sme tiež súčasťou najväčšej obchodnej veľmoci na svete. Naša únia však musí riešiť aj viacero náročných výziev.

Od vstupu do únie Slovensko dostalo vyše 12 miliárd eur z eurofondov na zveľaďovanie ciest, železníc, nemocníc, škôl, či čističiek. Bez hraničných kontrol môžeme cestovať za lepším životom, štúdiom, či oddychom. Zároveň však platí, že rozhodovanie EÚ býva neraz ťažkopádne. „Nezlenivela trošku Európska únia? Nezamilovala sa Európska únia do seba? A pritom stále budem tvrdiť, že niet lepšieho životného priestoru ako je Európskej únia,“ hovorí premiér Robert Fico. „Vstup do Európskej únie bol pre našich občanov veľkým prínosom,“ myslí si poslankyňa Veronika Remišová

Aby euroskepticizmus nenarastal, únia bude musieť efektívne zvládnuť brexit, migráciu, terorizmus, či nezamestnanosť mladých. Kľúčová pre budúcnosť EÚ bude udalosť, ktorá sa odohrá najbližšiu nedeľu. „Musím počkať aspoň týždeň, aby som vedel aspoň odhadnúť, čo čaká Európsku úniu. Mám tým na mysli druhé kolo francúzskych volieb,“ vysvetľuje politický analyytik Polis Ján Baránek.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Treba pripomínať aj to, že kým generácia našich starých rodičov trpela vo vojne, našich rodičov zasiahla ruská okupácia v 1968, my máme to šťastie, že aj vďaka EÚ môžeme žiť v mieri a v slobode. „Európa nám dala 70 rokov mieru a slobody po období veľkých diktatúr, nacizmu a komunizmu. Veď vaša krajina to zažila. Dobre viete, čo to znamená,“ dodal predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices