ZABORSKA
Slovenská europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union-EP.

Anna Záborská: Platy pre našich zamestnancov musia byť vyššie

Každá práca si zasluhuje spravodlivú mzdu, ktorá má byť vypočítaná podľa výkonu pracujúceho, ale tiež podľa jeho potrieb, potrieb jeho rodiny v rámci možností, ktoré poskytuje stav narastajúceho  globálneho hospodárstva. Toľko teória. „Ohlásený nárast minimálnej mzdy na Slovensku, zaplatená práca cez víkendy a sviatky, sú zvýšenia, ktoré podporujem a nemám s tým problém,“ komentovala poslankyňa EP Anna Záborská (EĽS, KDH) návrhy premiéra Roberta Fica.

Upozorňuje však, že by mali byť premyslené aj dôsledky takéhoto kroku. Je podľa nej nesporné, že slovenskej ekonomike sa darí, a túto situáciu by mali ako prví pocítiť jej občania. „Veľmi zaostávame za priemerom EÚ, a preto by som podporila rast miezd. Ale nadiktovať výšku minimálnej mzdy len ako transparent na 1. mája sa mi zdá nezodpovedné,“ povedala poslankyňa Záborská.

Upozorňuje aj na to, že zvýšenie minimálnej mzdy bez zodpovedného prepočítania a diskusie, môže Slovákov aj ohroziť. Myslí najmä na podnikateľov, ktorí v niektorých regiónoch už dnes ťažko zvládajú situáciu, a nové povinnosti ohľadom zvýšenia minimálnej mzdy sa im ukážu ako nerealizovateľné. „Prirodzene mám strach, aby namiesto vyšších platov nenastalo prepúšťanie našich ľudí. A na ich miesta prídu zamestnanci zo zahraničia, za lacnejší peniaz a cez pochybné agentúry,“ dodáva Záborská.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

„V Európskom parlamente riešime veľmi negatívnu a zložitú tému sociálneho dumpingu. A bola by som smutná, keby sa niečo podobné stalo východiskom pre domácich podnikateľov,“ upozorňuje europoslankyňa. Je presvedčená, že mzdy na Slovensku by mali rásť rýchlejšie, ale vláda by mala „ruka v ruke“ vytvoriť na to podmienky aj v podnikateľskom sektore. „Ak to majú podnikatelia zaplatiť, tak štát im musí pomôcť, a pripraviť systémové opatrenia. Inak je riziko, že budú hľadať riešenie, ktoré ublíži našim ľuďom,“ upozorňuje europoslankyňa Anna Záborská.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices