Slováci, pozor! Operátori upozorňujú na čudné čísla, nevolajte im späť

Zákazníkov slovenských mobilných operátorov obťažujú v posledných dňoch pochybné telefonáty. Napríklad spoločnosť Orange na svojom facebookovom profile uverejnila status, aby ľudia v žiadnom prípade nevolali späť na niektoré konkrétne čísla s dodatkom, že sa pravdepodobne jedná o podvod. Podobné pokusy z tzv. tretích krajín sa objavujú pravidelne a volajúci prezváňajú mobilné zariadenia evidované v EÚ. Po Nemecku, Španielsku, či Francúzsku sa tentoraz objavili aj na Slovensku.
Telefonáty z pochybných čísel prichádzajú zákazníkom nielen z Orangeu. Deje sa tak už niekoľko dní a mnohí nevedia, ako na ne zareagovať. Spoločnosť Orange preto poskytla na svojom facebookovom profile vyjadrenie:

„Vážení zákazníci, zaevidovali sme telefonáty z čísel +224 55629177, +252 99167739, +22478600148, +22478222919, +25299124769, +22455629072 z krajín Guinea a Somálsko, ktoré sme zablokovali. Ak vás prezvoní podobné číslo, odporúčame nevolajte naspäť, pravdepodobne sa jedná o podvod. Aktuálne situáciu ďalej sledujeme. Ďakujeme za pochopenie.“ Bežný hovor do Somálska pritom stojí asi 79 centov, ale ak ide o audiotextové číslo, môže to byť oveľa viac.

Podobný problém zaregistrovala aj spoločnosť Slovak Telecom. „Všetky pochybné čísla, ktoré nám boli nahlásené, sme zablokovali,“ potvrdil hovorca spoločnosti  Peter Kimijan.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Ak vám zavolá/prezvoní nezmyselné číslo, nám dnes volalo napr. +25…, nevolajte späť! Sú to podvodníci a spätný hovor môže stáť aj 100€/min! Pozor na to! Šírte to, prosím, ďalej, aby sa to dozvedelo čo najviac ľudí! Ďakujeme,“ píše na svojom facebookovom profile aj Policajný zbor Slovenskej republiky.

Čudný telefonát môže vyzerať napríklad takto:

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices