smart city
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Monika Smolková: EÚ poskytuje starostom mnohé možnosti financovania, využívajú ich málo

Čisté životné prostredie, efektívna doprava, inovatívne využitie informačných technológií, kvalitnejší život obyvateľov. To ponúkajú inteligentné mestá. Ako sa takýmito smart cities môžu stať aj slovenské mestá? Čo je pre to potrebné spraviť?

To boli hlavné otázky v rámci Regionálneho diskusného fóra Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu, ktoré sa  konalo v priestoroch Univerzitnej knižnice Technickej univerzity v Košiciach.

„Smart cities sú budúcnosť Únie. Základným predpokladom využitia tohto konceptu je rozvoj nových technológií,“ povedal poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec. Digitalizácia a výmena informácii robí mestá inteligentnejšími, preto považuje za jednu zo základných bariér takzvané geoblokovanie – obmedzovanie prenosnosti online služieb.

Rozdiely v rozvinutosti miest sa podľa europoslanca podarí znížiť najmä podporu infraštruktúry, inovácií, ako aj ľudského kapitálu.

Pri podpore a budovaní smart cities je potrebné počúvať starostov a samotné mestá, myslí si podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. „Je evidentné, že bez miest sa veci riešiť nedajú. Každý primátor chce svoje mesto spraviť inteligentné,” povedal. Upozornil na spoluprácu viac než 7400 miest v rámci takzvaného Globálneho konventu starostov.

Eurokomisár tiež pripomenul rôzne spôsoby financovania, ktoré môžu mestá využiť. Okrem klasických eurofondov sa mestá „musia naučiť využívať finančné nástroje a PPP platformy,” povedal. Za jeden z nástrojov vhodných na podporu smart cities označil aj Európsky fond pre strategické investície (EFSI).

Viac..  Vlani sa stalo v EÚ obeťami dopravných nehôd 20.400 ľudí, SR nad priemerom Únie

Aj podľa europoslankyne Moniky Smolkovej poskytuje Európska únia mestám dostatok možností financovania. „Mnohokrát je však v mysli starostov a primátorov, že stačí len pokosiť trávnik či pozbierať odpadky,” upozornila. Veľa spôsobov, ako mesto spraviť inteligentným, už podľa nej existuje, treba ich však aplikovať. Spomenula napríklad využívanie digitálnych technológií v turizme.

Svoju smart city stratégiu začne čoskoro pripravovať aj mesto Košice, a to v spolupráci s Technickou univerzitou, ktorá toto diskusné fórum hostila, oznámila námestníčka košického primátora Renáta Lenártová. Cieľom tejto stratégie bude nielen modernizácia mobility a čistota životného prostredia v meste, ale aj prilákanie nových investícií, dodala.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices