Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. PHOTO: © European Union-EP.

Podľa prvotných výsledkov sa francúzskym prezidentom stal Macron

Francúzske prezidentské voľby jasne vyhral centristický kandidát Emmanuel Macron, ktorý v druhom kole porazil krajne pravicovú političku Marine Le Pen.

Zhodujú sa na tom odhady zverejnené francúzskymi médiami, podľa ktorých získal Macron okolo 65 percent hlasov, zatiaľ čo Le Pen približne 35 percent. Tridsaťdeväťročný niekdajší minister hospodárstva sa tak stane najmladším prezidentom v novodobejfrancúzskej histórii.

Marine Le Pen uznala porážku v prezidentských voľbách a gratuloval svojmu súperovi Emmanuelovi Macronovi k víťazstvu. „Francúzi si vybrali nového prezidenta republiky a volili kontinuitu. Blahoželám mu k zvoleniu a pretože mám na srdci vyššie záujmy krajiny, želám mu úspech,“ vyhlásila Le Peno v prvej reakcii v parku Vincennes na juhovýchode Paríža pred stovkami svojich priaznivcov. „Chcela by som sa poďakovať 11 miliónom Francúzov, ktorí mi dali svoj hlas a svoju dôveru, dodala.

Hovorca Angely Merkel zablahoželal Emmanuelovi Macronovi. „Vaše víťazstvo je víťazstvom pre silnú, jednotnú Európu,“ uviedol na twitteri. Ku gratulantom sa pridala aj britská premiérka Mayová. Podľa hovorcu sa teší na spoluprácu a Francúzsku považuje za blízkeho spojenca.

Volebná účasť dosiahla okolo piatej hodiny poobede 65,3 percenta, čo je o štyri percentuálne body menej ako v prvom kole a o takmer sedem bodov menej ako pri minulých voľbách. Podľa médií je faktom to, že sa veľa sklamaných voličov rozhodlo vyhnúť voľbám.

Viac..  M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Francúzske médiá môžu môžu podľa zákona zverejniť prvé odhady až po skončení hlasovania, čo je o ôsmej hodine večer.

Profil kandidátov

Marine Le Pen (48) je hlavou extrémne pravicového Národného frontu od roku 2011. Stranu založil jej otec a odvtedy sa Le Pen vezie na vlne súčasných protiimigračných, protieurópskych a protiglobalizačných nálad, ktoré dosadili do Bieleho domu Donalda Trumpa a priviedli Britov k brexitu.

Marine Le Pen vo svojej prvej prezidentskej kandidatúre pred piatimi rokmi získala 17,9 percent hlasov. Strana Národného frontu sa snaží svoju vizáž uhladiť, získava volebné úspechy na miestnej úrovni, ale v prezidentských voľbách bola zatiaľ vždy v druhom kole porazená.

Emmanuel Macron (39) je bývalý investičný bankár pre verejnosť praktický neznámy. To sa zmenilo v roku 2014, keď prišiel do vlády. Najmladší kandidát získava sympatie na mítingoch a má tiež podporu politikov, ekonómov a médií. Vzhľadom na to, že sa nikdy neuchádzal o volený úrad sa kritici odvolávajú na nedostatok skúseností.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices