Macron
Emmanuel Macron. PHOTO: © European Union.

Je definitívne rozhodnuté. Francúzskym prezidentom je Macron

PARÍŽ / Po celkovom spočítaní hlasov sa potvrdilo, že novým francúzskym prezidentom sa po dnešných voľbách stal Emmanuel Macron. Najmladší prezident sľúbil, že sa jeho funkcia ponesie v znamení nádeje a dôvery. Francúzsko si zvolilo najmladšieho prezidenta v histórii. Stal sa ním Emmanuel Macron, ktorý získal 66,06 percent hlasov a porazil Marine Le Pen s jej 33,94 percentami. V prvom povolebnom komentári povedal, že sa jeho funkcia bude niesť v znamení nádeje a dôvery.

Emmanuel Macron vo svojom druhom prejave počas večera poďakoval svojim stúpencom. Na nádvorí múzea Louvre poďakoval aj tým, ktorí ho volili, aby zabránili víťazstvu krajne pravicovej kandidátky Marine Le Pen. Upozornil ale, že zostane verný svojim politickým sľubom.

Macron na adresu voličov svojej súperky povedal, že v najbližších piatich rokoch urobí všetko preto, aby v budúcnosti nemali dôvod voliť extrémy. „Dnes ste zvíťazili! Dnes zvíťazilo Francúzsko!“povedal Macron po tom, ako sa pred svojich priaznivcov postavil za zvuku Ódy na radosť, hymny Európskej únie.

Nádvorie múzea Louvre sa zapĺňalo stúpencami Macrona už pred 20.00 hodinou, kedy sa očakávali oficiálne odhady víťaza.

V znamení nádeje a dôvery

Macron sľúbil viac solidarity so sociálne slabšími a návrat morálky do politiky. „Viem o roztržkách v našom národe, ktoré viedli k radikálnej voľbe. Je mojou povinnosťou vás vypočuť a bojovať proti všetkým formám nerovnosti, zaistiť vašu bezpečnosť a zaručiť jednotu národa,“ povedal. Macron okrem iného sľúbil aj posilňovanie väzieb medzi Európou a jej občanmi.

Viac..  Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

O náladách francúzskych voličov vypovedá aj fakt, že urny obsahovali 4,2 miliónov neplatných hlasov. Predstavuje to asi deväť percent zapísaných voličov, čo je rekord. Mnoho francúzskych voličov však k urnám ani neprišlo. Odhadovaná účasť 75 percent sa považuje za najnižšiu za niekoľko desaťročí.

V júni čakajú Francúzov ešte parlamentné voľby, v ktorých chce Macron so svojou stranou Vpred! v spojení s centristickým hnutím MoDen získať 24 percent hlasov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices