Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. PHOTO: © European Union-EP.

Budem vás chrániť a zjednocovať, vyhlásil nový francúzsky prezident Macron

PARÍŽ / Francúzsko má za sebou prezidentské voľby. Do Elyzejského paláca na päť rokov príde Emmanuel Macron. Bude najmladším prezidentom krajiny a údajne aj na svete. V nedeľu už pred ôsmou večer sa začali pred Louvrom zhromažďovať stúpenci Emmanuela Macrona, aby spolu s ním oslávili víťazstvo. Nakoniec ich prišlo približne dvadsať tisíc ako aj stovky novinárov z celého sveta. Všetci však museli prejsť masívnymi bezpečnostnými kontrolami. V dave s francúzskymi vlajkami nechýbali mladí, starí a ani deti.

Zvolenie pro-európskeho kandidáta, centristu Macrona oslavovali viacerí, ako inak, európsky. „Európa je zjednotená, nikdy nás nerozdelíte,“ kričali mladí ľudia v dave.

V druhom kole volieb porazil pravicovú kandidátku Marine le Pen. Získal vyše 66 percent hlasov. Zo 47 miliónov oprávnených voličov k urnám neprišlo vyše 25 percent ľudí, čo je skoro rekordná neúčasť. Na bezpečnosť volieb len v Paríži dohliadalo vyše 12 tisíc policajtov.

„Budem vás chrániť, zjednocovať. Chcem, aby bola naša krajina jednotná.  Budem bojovať zo všetkých síl proti rozkolu, ktorý nás podlamuje a ubíja. Počas nasledujúcich piatich rokov budem s pokorou, obetavosťou a odhodlaním slúžiť vo váš prospech. Nech žije republika, nech žije Francúzsko,“ povedal novozvolený prezident Macron.

Napriek prehre to počas volebnej noci poriadne roztočila aj Marine le Pen. Svoju porážku však uznala a ešte pred ôsmou volala Macronovi, aby mu zablahoželala k víťazstvu.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Dôležité budú aj voľby v Nemecku

„Francúzi si vybrali nového prezidenta republiky a volili kontinuitu. Blahoželám mu k zvoleniu a pretože mám na srdci vyššie záujmy krajiny, želám mu úspech,“ skonštatovala pravicová kandidátka a Macronova súperka Marine le Pen.

Francúzske médiá hodnotia situáciu ako víťazstvo, ktoré nebolo tak jednoznačné. Okrem nízkej účasti dalo mnoho ľudí hlas Macronovi ako odpor voči le Pen a mnohí ďalší vhodili do urny prázdny lístok.

„Bolo to očakávané a privítali to aj mnohí Európania, ale stále tu máme vo francúzsku rozdelenú spoločnosť a očakávam ešte boj pri parlamentných voľbách,“ povedal jeden z voličov.

Po Holandsku je teda Francúzsko ďalšou krajinou, ktorá odmietla nacionalizmus  a ide pro-európskou cestou. Európu však čakajú tento rok ešte dôležité voľby v Nemecku, ktoré sa uskutočnia na jeseň.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices