miskov
Juraj Miškov, predseda strany SKOK - Európski liberálni demokrati. PHOTO: redakcia/archív SKOK.

Juraj Miškov: Nová európska identita

Volebný prezidentský súboj vo Francúzsku nebol iba súbojom o hospodárske reformy, zotrvanie v EÚ a zachovanie Eura. Išlo zároveň aj o súboj interpretácií toho, čo si predstavujú dnešní občania Francúzska pod pojmom francúzska identita. Výsledok volieb ukázal, že veľká väčšina voličov odmietla (na rozdiel od Veľkej Británie) nacionálny koncept “starofrancúzstva” Le Penovej a zvíťazil moderný koncept európsko-francúzskej identity, zosobnený proeurópskym liberálom Macronom. Koncept, ktorý môže byť začiatkom vzniku novej európskej identity. Takej, ktorá nemá ambíciu nahradiť národnú identitu, ale ju obohatiť a posilniť.

Pokusy predstaviteľov EÚ o vytvorenie akejsi európskej identity siahajú až do roku 1973, kedy v Kodani lídri európskej “deviatky” prijali “Dokument o európskej identite”. Napriek tomu zostávala európska identita dlhé roky iba umelým konštruktom politikov a idea “európanstva” si nenašla väčšinovú podporu občanov členských krajín. V jednej štúdii Eurobarometra z roku 2014 sa vyslovene ako Európania cítilo iba 1% Slovákov, Čechov, Poliakov, Maďarov či Rakúšanov.

Identita je totiž niečo, čo rovnako ako kultúra, vzniká prirodzene, zdola. Nie v sociálnom vákuu, ale vďaka dennodenným interakciám, ktoré ľudí zbližujú. Dnešné generácie X (1965-1979), Y (1980-1995), ale už aj nastupujúca generácia Z (1996-2009) vyrastajú v otvorenom európskom priestore. Naše deti môžu študovať v Londýne, pracovať v Berlíne, zaľúbiť sa v Kodani a snívať o živote na dôchodku vo Viedni. Na Slovensko chodia koncertovať kapely a umelci z celej západnej Európy, ako aj z Balkánu. Nástup zdieľanej ekonomiky, služieb ako airbnb alebo couchsurfing umožnil mladým ľuďom cestovať a spoznávať európske mestá aj bez potrebných miliónov na účtoch. To je nová európska identita v praxi.

Viac..  Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

Namiesto násilného nahradenia národných identít jednou, európskou, dochádza k evolučnej symbióze, kedy sa spoločná európska identita stáva veľmi prirodzenou a vítanou súčasťou jednotlivých národných identít. Krajší darček si Európska únia na dnešný Deň Európy, ktorý je oficiálnym dňom jej založenia, snáď ani nemohla priať.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Juraj Miškov, predseda strany SKOK – Európski liberálni demokrati a bývalý minister hospodárstva.

O Juraj Miškov

Bývalý poslanec NR SR, exminister hospodárstva a predseda strany SKOK!

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices