sefcovic
Eurokomisár Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union.

Maroš Šefčovič: Víťazstvo Macrona v prezidentských voľbách je veľkým víťazstvom pre celú EÚ

Slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič:  

,,Víťazstvo Emmanuela Macrona v prezidentských voľbách je veľkým víťazstvom pre celú Európsku úniu. Nastupujúci prezident Macron počas celej volebnej kampane veľmi jednoznačne a presne popísal, aká dôležitá je Európska únia aj pre takú veľkú a významnú krajinu ako je Francúzsko a akú úlohu musí EÚ zohrávať v rýchlo sa globalizujúcom svete. Z tohto pohľadu bol veľavravný aj jeho symbolický príchod do Louvru za zvukov európskej hymny.

Zo strany Európskej komisie a ostatných európskych inštitúcií urobíme maximum, aby to, čo Macron sľúbil vo volebnej kampani svojím voličom na tomto proeurópskom základe, mohol aj čím skôr naplniť.

Pán Macron si uvedomuje, aké výzvy pred ním stoja, a preto aj všetky jeho prejavy, ktoré urobil včera, boli veľmi triezve. Apeloval nielen na svojich voličov, ale aj všetkých Francúzov a Francúzky, aby sa rozhodli správne aj počas nadchádzajúcich parlamentných volieb, lebo je evidentné, že ani ten najlepší prezident nedokáže všetky veci vyriešiť sám a hlavne bez potrebnej parlamentnej podpory. Bude veľmi dôležité, aby Francúzi aj do svojho parlamentu zvolili predstaviteľov, ktorí reprezentujú progresívne sily, ktorí sú za užšiu európsku spoluprácu.

Víťazstvo bolo do veľkej miery signálom, a ja verím, že dostatočne jasným, že sa nám postupne podarilo zabrzdiť až úplne zastaviť vlnu nacionalizmu, extrémistických strán a extrémistických názorov v Európe. Videli sme, ako dopadli prezidentské voľby v Rakúsku či parlamentné voľby v Holandsku. Myslím si, že jednoznačný výsledok vo Francúzsku nám naznačuje, že tieto sily sú na ústupe. Na druhej strany by bolo veľkým nešťastím, keby sme toto nebezpečenstvo podceňovali, lebo tie milióny ľudí, ktorí hlasovali alebo podporili takéto extrémistické strany, majú na to dôvod, ktorý často spočíva v tom, že ich sociálna situácia je zložitá, stratili prácu, alebo že sú nespokojní s tým, ako fungujú národné alebo európske inštitúcie. Z tohto pohľadu je preto veľmi dôležité, aby sme konkrétnymi krokmi a výsledkami naďalej narúšali túto základňu nespokojnosti a frustrácie, na ktorej tieto extrémistické strany založili svoju politickú perspektívu. Verím, že aj s novým, obnoveným, energickým a silným Francúzskom sa nám to bude v budúcnosti lepšie dariť“.

Viac..  M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Vyjadrenie je publikované v originálnom znení, bez redakčných úprav.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices