EU
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Francesco Fresi: Európa sa musí zlepšiť a rozhodnúť o vlastnom osude

9. mája si každý rok pripomíname výročie Schumanovej deklarácie z roku 1950. Vtedajší francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman v ten deň predstavil myšlienku spoločnej Európy, v ktorej dovtedajšie konflikty vystrieda mier, spolupráca a napredovanie k lepšie budúcnosti. Jeho sen sa zhmotnil v roku 1958, keď nadobudli platnosť Rímske zmluvy, ktoré položili prvé základy Európskej únie.

„Veľmi sme dúfali, že Európa sa posilní a bude sa ďalej rozvíjať, ekonomicky aj politicky,“ hovorí Francesco Fresi, ktorý bol v roku 1957 súčasťou talianskej delegácie, ktorá podpísala historické Rímske dohody. Tie vydláždili cestu k čoraz hlbšej hospodárskej spolupráci na našom kontinente.  V tom čase pracoval v kabinete vtedajšieho premiéra Antonia Segniho odkiaľ neskôr prešiel do Európskej komisie.  V našom rozhovore hovorí o tom, ako prebiehalo podpisovanie zmlúv a čo si želá do budúcnosti.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Je Európa v nebezpečenstve? Áno, je,“ hovorí  Fresi. „Na to, aby sme išli dopredu, musíme sa meniť, ale na to je potrebné vedenie. Nečakajme na riešenia od iných. Európa sa musí zlepšiť a rozhodnúť o vlastnom osude, s vlastnou zvrchovanosťou, identitou a hodnotami,” dodáva.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices