kalinak
Robert Kaliňák. PHOTO: © European Union- EP.

Kaliňák: Rozhodnutie súdu v prípade povinných kvót v náš prospech by malo dopad hlavne do budúcnosti

BRATISLAVA – Ak Súdny dvor v Luxemburgu rozhodne v náš prospech, pokiaľ ide o žalobu pre povinné kvóty na migrantov, bude to mať dopad hlavne do budúcnosti. Vyplýva to zo slov ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) po dnešnom rokovaní vlády.

Súdny dvor dnes začal pojednávať v prípade žaloby, ktorú podalo Slovensko a Maďarsko na Radu Európskej únie. Ministri vnútra totiž 22. septembra 2015 rozhodli o povinných kvótach aj napriek nesúhlasu Slovenska, Česka, Maďarska a Rumunska.

Podľa Kaliňáka došlo v tomto prípade k porušeniu niekoľkých bodov. Ako vysvetlil, v júni 2015 premiéri a prezidenti členských štátov EÚ rozhodli, že migranti budú prerozdeľovaní na základe dobrovoľnosti, a ministri vnútra v septembri toto rozhodnutie porušili. „Samotnú nesprávnosť tohto rozhodnutia potvrdzuje reálny život. Keď sme pred dvoma rokmi hovorili, že to fungovať nebude, tak to ani nefunguje. Po takmer dvoch rokoch je relokovaných ani nie desať percent,“ pokračoval šéf rezortu vnútra.

Kaliňák tvrdí, že o povinných kvótach „v ružovom“ by mali ministri vnútra a spravodlivosti rokovať aj na najbližšej Rade 18. mája. „Pre mňa je dôležité, čo sa deje na samotnej Rade a potom v júni v Luxemburgu. Aby projekty, ktoré boli úspešné, mali prednosť pred nie zmysluplnými politickými rozhodnutiami, ktoré mali byť len prázdnymi gestami,“ dodal na margo maltského návrhu.

„Ak by bolo toto rozhodnutie pozitívne v náš prospech, tak by to znamenalo, že nebolo dobre uplatňované a nemalo by sa uplatňovať ani v budúcnosti. Toto určite nie je posledná migračná kríza, ktorej čelíme, a nie je ani zažehnaná,“ uzavrel Kaliňák.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Žalobu pre povinné kvóty na migrantov Slovenská republika oficiálne podala v stredu 2. decembra 2015. Žalobu sme podali na Súdny dvor ako najvyšší zo súdov Súdneho dvora EÚ v Luxemburgu. Slovenská republika pritom žaluje Radu Európskej únie. „Podávame žalobu proti Rade Európskej únie z titulu prijatia rozhodnutia ministrov vnútra z 22. septembra o tzv. povinných kvótach, ktoré boli prijaté väčšinovým hlasovaním napriek odporu niektorých členských štátov,“ objasnil vtedy premiér Robert Fico. Proti kvótam vtedy boli okrem Slovenska aj Česko, Maďarsko a Rumunsko.

Podľa Fica žiadame, aby súd toto rozhodnutie o zavedení povinných kvót vyhlásil za neplatné a aby Rada bola zaviazaná náhradou trov konania. „Tvrdíme, že toto rozhodnutie, ktoré Rada ministrov vnútra prijala, je v rozpore s rozhodnutím Európskej rady, ktorá jasne konštatovala, že sa nebudú prijímať povinné kvóty,“ vyhlásil premiér. Zároveň ide podľa Fica v danom prípade o nelegislatívne opatrenie, hoci malo ísť o legislatívne opatrenie. „Myslíme si, že dochádza k porušovaniu práv Európskeho parlamentu a národných parlamentov,“ objasnil ďalší dôvod podania žaloby Fico.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices