kniha
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Noc literatúry zaplní slovenské mestá dielami európskych autorov

Druhú májovú stredu (10. mája) sa na Slovensku už po deviatykrát uskutoční Noc literatúry – podujatie, ktoré spája dobrú literatúru so spoznávaním nových miest v meste a stretávaním obľúbených herečiek a hercov. Aj tento rok sa budeme túlať ulicami slovenských miest s mapkou v ruke a hľadať zaujímavé miesta, kde sa bude čítať.

„Noc literatúry je mimoriadne príjemný spôsob, ako v meste stráviť predlžujúci sa májový večer. Som rád, že na Slovensku sa Európska komisia angažovala už v jej začiatkoch. Tento rok sa z bratislavského uptownu v okolí Európskeho informačného centra presunie vlna čitateľov do downtownu na Kamenné námestie. Príďte si k nám vypočuť Viliama Klimáčka, ako v novozrekonštruovaných priestoroch Hotela Kyjev v Luna Bare prečíta úryvok z nového prekladu diela Orhana Pamuka. Tento rok to aj vďaka rozšírenej spolupráci kultúrnych inštitútov vyzerá naozaj sľubne,“ komentuje prípravy podujatia vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Pridanou hodnotou Noci literatúry je aj podpora zdravého životného štýlu. Opäť sa totiž veľa nachodíme… Čaká nás množstvo schodov dole aj hore. Klesania a stúpania nás však odmenia objavením nečakaných priestorov či krásnym výhľadom na mesto. Príďte pohodlne obutí a pripravte si trasu vopred. Bude na výber až trinásť miest, ale na každom z nich sa čítania zopakujú len deväťkrát.

Pre tých, ktorí na Noci literatúry ešte neboli, ide o čítanie úryvkov zo slovenských prekladov kníh súčasných európskych autorov na zaujímavých, bežne s literatúrou nespájaných miestach. Čítať budú známe slovenské herečky a herci v polhodinových intervaloch. Pätnásť minút počúvate čítanie a pätnásť minút máte na svižný presun na ďalšie miesto podľa vlastnej voľby.

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Noci literatúry sa okrem bratislavského Starého Mesta zúčastnia aj ďalšie slovenské centrá – Banská a Považská Bystrica, Banská Štiavnica, Modra, Košice, Nitra, Senec, Trenčín, Trnava, Kežmarok, Žilina. Nováčikmi, ktorí si Noc literatúry užijú prvýkrát, budú Martinčania a Popradčania. Okrem početných slovenských a českých miest sa na Noc literatúry môžu tešiť návštevníci v Londýne, Madride, Miláne, Moskve, Amsterdame a v ďalších európskych mestách.

Projekt na Slovensku organizuje České centrum v Bratislave pod záštitou primátora hlavného mesta Bratislava a v spolupráci kultúrnymi inštitútmi EUNIC, Zastúpením Európskej komisie na Slovensku a Anasoft Literou.

Noc literatúry začne o 18.00 na všetkých trinástich miestach v Bratislave a na desiatkach ďalších miest v spomínaných mestách. Podrobnosti o podujatí nájdete okrem fejsbukovej stránky aj v mobilnej aplikácii EUNIC.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices