londyn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Europoslanci budú rokovať o právach občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve

V minuloročnom referende o brexite mohlo hlasovať len málo európskych občanov, ktorí žijú v Spojenom kráľovstve. Jeho vystúpenie z EÚ sa ich však dotkne najviac. EÚ sa chce preto postarať o to, aby boli aj naďalej zachované ich práva a aby sa na ne nezabúdalo počas rokovaní o brexite. Vo štvrtok budú o občanoch rokovať poslanci Európskeho parlamentu.

Štvrtkovej debaty o občanoch sa zúčastnia členovia troch parlamentných výborov: výboru pre občianske slobody, zamestnanosť a petície. Spoločne s viacerými odborníkmi budú rokovať o tom, akým výzvam čelia európski občania v Spojenom kráľovstvo a čo všetko môžeme urobiť na zachovanie ich práv.

V súvislosti s rokovaniami o brexite sú práva občanov pre Parlament prioritou. Poslancom záleží nielen na Európanoch žijúcich v ostrovnom kráľovstve ale aj na Britoch žijúcich v EÚ. Podčiarkli to aj vo svojom uznesení, ktoré bolo prijaté 5. apríla. O občanoch hovoril aj predseda Antonio Tajani počas svojej návštevy v Londýne 20. apríla. „Študenti, zamestnanci aj rodiny sú cennými členmi našej spoločnosti a zaslúžia si byť na istom ohľadne ich budúcnosti,“ povedal vtedy britskej premiérke Therese Mayovej.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices