Macron
Emmanuel Macron. PHOTO: © European Union.

Najmladší prezident Francúzska: Celý svet bude počúvať, čo povieme my

Tridsaťdeväťročný centrista Emmanuel Macron sa stal v nedeľu dopoludnia najmladším priamo zvoleným prezidentom Francúzska. Úrad mu v Elyzejskom paláci v Paríži slávnostne predal po piatich rokoch vo funkcii jeho socialistický predchodca Francois Hollande.

„Celý svet bude počúvať, čo povie Francúzsko, pretože spolu prekonáme strach a obavy. Francúzsko je silné, len keď prosperuje,“ uviedol Macron, ktorý v úrade francúzskeho prezidenta vystriedal málo obľúbeného socialistu Francoisa Hollanda.

„Spolu budeme príkladom národa, ktorý vie ako presadzovať svoje hodnoty a zásady, ktoré sú zásadami demokracie a republiky,“ povedal Macron a dodal, že bude zo všetkých síl bojovať proti terorizmu a totalite moci.

„Vrátime Francúzom dôvod tešiť sa na budúcnosť, ako aj dôvod byť hrdí na to, kým sú,“ dodal Macron, ktorý svoj inauguračný prejav zakončil poďakovaním svojim predchodcom od Charlesa de Gaula po Francoisa Hollanda.

„Francúzsko sa vždy bude usilovať byť na strane slobody a ľudských práv. Od dnešného večera sa pustím do práce. Nech žije republika, nech žije Francúzsko,“ vyhlásil novozvolený francúzsky prezident, ktorého päťročné funkčné obdobie sa oficiálne začne od nedeľňajšej polnoci.

Macron porazil v prezidentských voľbách nacionalistku a kandidátku krajnej pravice Marine Le Pen. Podľa ďalších správ je už jasný aj Macronov program na najbližšie dni. V pondelok vymenuje predsedu vlády a v utorok oznámi zloženie nového kabinetu.

Prvá cesta do Nemecka

V pondelok zároveň nový francúzsky prezident odíde aj na prvú zahraničnú cestu. V Berlíne sa stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkel.

Viac..  Akt o slobode médií: nový zákon na ochranu novinárov EÚ a slobody tlače

V nedeľu o 10:00 vstúpil Macron do Elyzejského paláca, kde ho na červenom koberci s úsmevom privítal odchádzajúci prezident Hollande. Macronova manželka Brigitte v modrom kostýme v tom čase už bola vo vnútri. Obaja prezidenti si v sídle hlavy štátu okrem iného predali kódy k francúzskym atómovým zbraniam. Ich rozhovor sa pretiahol. Hollande opustil palác až po jedenástej dopoludnia.

Aj keď odchádzajúci prezident slúžil krajine iba jedno obdobie, o úrad sa znovu neuchádzal. Prieskumy mienky nepopulárnemu socialistovi nedávali šancu v ďalších voľbách.

Macron Hollanda odprevadil k pripravenému autu a zakývali si. Hollande potom odišiel do sídla socialistickej strany, kde na neho čakal plagát s nápisom Merci, čo v preklade znamená ďakujeme.

Nový prezident sa stretol s najvyššie postavenými predstaviteľmi štátu, končiacim premiérom Bernardom Cazeneuvem, predsedom parlamentu a senátu. Prezidentom sa oficiálne stal, keď bývalý premiér a predseda ústavnej rady Laurent Fabius slávnostne prečítal výsledky volieb. Následne nový prezident predniesol inauguračný prejav.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Scholz a Macron diskutovali o reforme trhu s elektrinou v EÚ

Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok na stretnutí v Hamburgu …

Consent choices