Kissova
Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS. PHOTO: archív SaS.

Jana Kiššová: Nezamestnaní vo Svidníku sa poskladajú na dotácie pre francúzsku automobilku

Vláda opäť rozdáva! A opäť z cudzieho. Tentokrát poputuje vyše 18,6 milióna eur zo spoločného francúzskej automobilke Peugeot Citroën formou daňových prázdnin. Fabrika má vytvoriť 420 nových pracovných miest. Na vytvorenie jedného pracovného miesta sa poskladáme sumou 44 348 eur. Nie vláda, nie Robert Fico, ale každý jeden občan Slovenska. Na stimuly veľkým a silným prispieva aj nezamestnaný zo Svidníka cez DPH a spotrebné dane, aj zamestnanec či živnostník a, samozrejme, aj podnikatelia, ktorí by možno tiež zamestnali nových ľudí, ak by mali nižšie dane či iné, štátom vynútené náklady. A ak by nemali pracovný trh zdeformovaný dotovanými firmami, ktoré si môžu dovoliť preplatiť ľudí. Tých, ktorých si oni potom nemôžu dovoliť zamestnať.

Dám teraz bokom fakt, že selektívnu investičnú pomoc, keď sa všetkým plošne cez dane a odvody znížia príjmy a vybraným firmám o milióny zvýšia, považujem za hospodársku politiku, ktorá deformuje ekonomiku. Pozriem sa na pár faktov.

Vláda sa pýši výbornými výsledkami ekonomiky a nízkou nezamestnanosťou. Podľa vyjadrení premiéra Fica je Slovensko ekonomickým ťahúňom a o osud slovenskej ekonomiky sa nemáme obávať. Nezamestnanosť klesá a vláda už musí riešiť skôr problém nedostatku pracovníkov v niektorých odvetviach. Oblasť automobilového priemyslu medzi ne bezpochyby patrí. Začína sa hovoriť o dovoze pracovnej sily z iných krajín. So všetkým z uvedeného súhlasím.  Je tu však jedno zásadné „ale“.

V jednom rozhovore Robert Fico povedal: „Použijem údaj, ktorý mi povedali v Trnave na stretnutí s predstaviteľmi automobilky Peugeot Citroën. Priemerný hrubý zárobok je tu približne 1300 eur a nevedia nájsť ľudí. Zrazu zisťujeme, že pokiaľ by nedostali povolenie na dovoz pracovníkov zo Srbska, tak nevedia garantovať výrobu. Ak s priemerným zárobkom 1300 eur nie sme schopní nájsť ľudí, ktorí by išli pracovať, tak potom je už naozaj niečo veľmi zlé, pokiaľ ide o štruktúru nezamestnaných na Slovensku.“

Ale ak je to tak, že  na Slovensku niet dosť kvalifikovaných ľudí na súčasné pracovné miesta a pracovnú silu budeme musieť dovážať zo zahraničia, potom sa pýtam, prečo teda ideme dotovať tieto pracovné miesta, na ktoré budeme ľudí dovážať zvonku? Prečo sa na toto idú skladať slovenskí daňoví poplatníci?

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Trnavský kraj je kraj s najnižšou nezamestnanosťou na Slovensku. V marci tam dosiahla úroveň 3,66 %, čo je menej, ako v Bratislave (3,85 %). Ak sa už vláda rozhodla niekoho dotovať, prečo putuje investícia na západné Slovensko? Prečo sa chudobné kraje, napríklad z východu, kde je nezamestnanosť vyše 12 %, skladajú na vznik nových pracovných miest v Trnave? V tej Trnave, v tej fabrike, kde nedokážu nájsť pri priemernej mzde 1.300 eur dostatok ľudí?

Vláda sa ďalej tvári, aké skvelé je na Slovensku podnikateľské prostredie a aký je obrovský záujem investorov tu podnikať.

No ak je také skvelé, prečo prichádzajú len vtedy, ak ich tučne dotujeme? A čo naši, slovenskí podnikatelia? Drobní živnostníci a malé slovenské podniky? Tí sa len nemo prizerajú, ako im pod rukami rastie minimálna mzda, za ktorú mnohí nedokážu ľudí zaplatiť, ako im rastú mnohé povinnosti a náklady, ktoré im bránia vytvárať nové pracovné miesta a ako sa množí byrokracia, ktorú nestíhajú ani sledovať, nieto dodržiavať. Potom si však prečítajú, ako iná firma, nielen francúzska, dostane od vlády dotáciu.

Samozrejme, z ich vreciek. Aj vám Ficova vláda pripomína vreckového zlodeja, ktorý si večer po úspešnom lupe otvára šampanské?

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila Jana Kiššová, predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov a podpredsedníčka strany SaS. 

O Jana Kiššová

Predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov, podpredsedníčka strany Sloboda a Solidarita, poslankyňa NR SR /SaS/.

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices