ZITNANSKA, Jana
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: Potravinami najviac plytvajú domácnosti, na dosiahnutie zmeny musíme začať každý od seba

Tento týždeň v Štrasburgu bude Európsky parlament viesť rozpravu o boji proti plytvaniu potravinami a následne aj hlasovať o správe zameranej na obmedzenie plytvania a zvýšenie bezpečnosti potravín.

Oceňujem, že sa budeme v parlamente opätovne zaoberať touto veľmi dôležitou témou. Plytvanie potravinami je totiž nielen mimoriadne neetické, keďže za situácie, kedy takmer 800 miliónov ľudí vo svete trpí podvýživou, v Európe sa ročne vyhodí viac ako 88 miliónov ton potravín, ale ide aj o zbytočné vyčerpávanie našich zdrojov“, hovorí europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA, ECR), ktorá sa témou boja proti plytvaniu potravinami dlhodobo zaoberá.

Ako hovorí správa Európskeho parlamentu, za rok pripadá na každého občana Európskej únie až 173 kg vyhodeného jedla. Tým ľudia v Európskej únii nieleže plytvajú vlastnými financiami, ale najmä prírodnými zdrojmi. Na to, aby boli tieto potraviny vyrobené, bolo totiž potrebné využívať veľké množstvo vody a pôdy, ktoré sú vzácnymi statkami. A životnému prostriediu samozrejme neprospieva ani následná likvidácia potravinového odpadu, v dôsledku ktorej sa ročne vytvorí až 170 ton oxidu uhličitého.

Hoci k plytvaniu potravinami dochádza vo všetkých fázach výrobného procesu, faktom zostáva, že najväčší podiel vyhodených potravín, a to až 53%, majú na svedomí domácnosti. V rámci rozpravy sa budeme práve preto zaoberať najmä tým, ako motivovať domácnosti k lepšiemu hospodáreniu s potravinami,“ objasňuje europoslankyňa.

K návrhom spomenutým v správe tak patria vylepšené obaly, ktoré by zabezpečili dlhšiu trvanlivosť potravín, odporúčania na nastavenie teploty chladničky alebo obmedzenie predaja rodinných balení či akcií, ako je napríklad 2 + 1 zdarma, vďaka ktorým ľudia kupujú väčšie množstvá ako v skutočnosti dokážu využiť. Veľmi dôležité je aj zvyšovanie informovanosti spotrebiteľov o tom, čo znamenajú dátumy uvedené na obaloch potravín. Spotrebitelia totiž ešte stále nedokážu rozlíšiť rozdiel medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti.

Viac..  Europarlament prijal nové pravidlá transparentnosti pre politickú reklamu

Správa nezabúda ani na distribučný článok reťazca, a teda obchody. Týmto odporúča nepredané potraviny darovať, pričom ako motivácia na darovanie by mali slúžiť výnimky z DPH. Úplnou novinkou je stanovenie záväzných cieľov znižovania potravinového odpadu v Európskej únii, a to až o polovicu do roku 2030.

 „Keďže našu planétu chceme zachovať aj pre budúce generácie, myslím si, že tejto téme by sa mala medzi spotrebiteľmi venovať omnoho väčšia pozornosť. Stačí pritom začať od seba,  malými krokmi vo svojej domácnosti. Inšpirovať sa môžeme nielen tradičnými radami ako neplytvať potravinami, ale aj inovatívnymi nápadmi zo zahraničia. Prinesenie trvanlivých potravín do potravinových krabíc v kaviarňach, ktoré fungujú už aj na Slovensku, prípadne mobilné aplikácie, prostredníctvom ktorých pozveme na večeru susedov, sú iba niektorými z nich,“ uzatvára europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA, ECR).

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices