europsky parlament
Európsky parlament. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä brexit a budúcnosť EÚ

Rokovania o brexite: Rozprava s Donaldom Tuskom

Poslanci budú v stredu ráno diskutovať so šéfom Európskej rady Donaldom Tuskom a predstaviteľom Európskej komisie o usmerneniach pre rokovania so Spojeným kráľovstvom o vystúpení krajiny z Únie, ktoré na ostatnom samite schválili hlavy dvadsiatich siedmich štátov a vlád EÚ.

Generálny tajomník OSN António Guterres v EP

Generálny tajomník Organizácie spojených národov António Guterres sa v stredu napoludnie prihovorí poslancom Európskeho parlamentu.

Menej obmedzení pri sledovaní online filmov v zahraničí
Návrh nariadenia, na základe ktorého by občania EÚ získali prístup k nimi predplateným online filmom a seriálom aj pri dočasnom pobyte v inom členskom štáte Únie, bude v stredu predmetom plenárnej rozpravy a vo štvrtok záverečného hlasovania.

Maďarsko: Uznesenie o stave základných práv v krajine

Európsky parlament bude v stredu hlasovať o uznesení, ktorým v nadväznosti na aprílovú plenárnu rozpravu zaujme postoj k stavu základných práv v Maďarsku.

Budúcnosť EÚ: Možnosti usmerňovania globalizácie

Poslanci budú v utorok diskutovať o spôsoboch, ako by EÚ mohla obmedziť negatívne dopady globalizácie na svojom území a viac využívať jej prínosy. Rozprave o možnostiach usmerňovania globalizácie bude predchádzať zverejnenie návrhov Európskej komisie v tejto oblasti.

Čečensko: Rozprava o prenasledovaní LGBTI osôb

Parlament bude v utorok diskutovať o správach nezávislých ruských médií a organizácií zaoberajúcich sa ľudskými právami, ktoré sa týkajú prenasledovania, zadržiavania, miznutia a zabíjania homosexuálov v Čečensku.

Relokácia utečencov: EP vyzve členské štáty na dodržanie záväzkov

Európsky parlament vo štvrtok zopakuje svoju výzvu členským krajinám, aby premiestnili utečencov z Grécka a Talianska na svoje územie tak, ako sa na tom dohodli v Rade (ministrov) EÚ v septembri 2015.  

Viac..  M. Weber: Populisti zvolení do europarlamentu skončia v tábore Putinových priateľov

Možnosti ukončenia vojny v Sýrii

Možnosti ukončenia vojny v Sýrii, ktorá predstavuje najhoršiu humanitárnu krízu od konca druhej svetovej vojny, a prostriedky na dosiahnutie tohto cieľa budú v utorok predmetom plenárnej rozpravy so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogherini. Plénum prijme vo štvrtok k tejto téme samostatné uznesenie.

Situácia kresťanov na Blízkom východe
Poslanci sa budú v utorok popoludní venovať situácii kresťanov na Blízkom východe a hrozbám, ktorým táto zmenšujúca sa komunita čelí. Plenárnej rozpravy sa zúčastní aj šéfka diplomacie EÚ Federica Mogherini.

Boj za zníženie plytvania potravinami a potravinového odpadu

Poslanci budú v pondelok diskutovať a v utorok hlasovať o spôsoboch, ako do roku 2030 znížiť na polovicu objem potravinového odpadu v EÚ, ktorý dnes dosahuje 88 miliónov ton ročne. Parlament bude okrem iného žiadať odstránenie existujúcich prekážok pri darovaní potravín a spustenie osvetových kampaní, ktoré by obyvateľom Únie lepšie vysvetlili rozdiel medzi minimálnou trvanlivosťou a dátumom spotreby.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices