migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci budú diskutovať o zrýchlení premiestňovania utečencov

Poslanci budú v utorok ráno diskutovať o možnostiach urýchlenia procesu premiestňovania žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka do ďalších členských štátov, na ktorom sa ministri dohodli v septembri 2015. Uznesenie k tejto otázke prijme Parlament vo štvrtok.

Napriek prísľubu členských štátov premiestniť do septembra 2017 celkovo 160.000 žiadateľov o azyl z Grécka a Talianska do iných krajín v rámci EÚ bolo k 11. máju relokovaných iba 18.418 osôb. Poslanci v nadväznosti na utorkovú rozpravu so zástupcami Rady a Komisie prijmú vo štvrtok k tejto otázke nelegislatívne uznesenie.

Súvislosti

EÚ v nadväznosti na bezprecedentnú migračnú a utečeneckú krízu z leta 2015 prijala dve núdzové rozhodnutia o premiestnení tisícok žiadateľov o azyl. Do septembra 2017 tak malo byť z Grécka a Talianska premiestnených do iných členských štátov 160.000 azylantov, u ktorých je vysoká pravdepodobnosť udelenia štatútu utečenca. Členské štáty, na územie ktorých sa žiadatelia premiestnia, by boli následne zodpovedné za spracovanie ich žiadostí o azyl. 

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Rada následne v septembri 2016 rozhodla o možnom vyňatí 54.000 z celkových 160.000 miest z mechanizmu premiestňovania žiadateľov o azyl z Grécka a Talianska, ktoré by sa mohli využiť na prijatie sýrskych utečencov z Turecka na základe dohody medzi EÚ a Ankarou. Parlament s rozhodnutím nesúhlasil.

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) uviazlo na území Grécka približne 50.000 žiadateľov o azyl. Taliansko čelilo v roku 2016 novému rekordu v počte nových žiadateľov o azyl – do krajiny ich prišlo 181.436.

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices