Margrethe VESTAGER
Komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestager. PHOTO: © European Union- EP.

Facebook dostal od EK pokutu až 110 miliónov eur, za zavádzanie

BRUSEL / Americká internetová spoločnosť Facebook dostala od Európskej komisie pokutu 110 miliónov eur. Firma podľa rozhodnutia komisie poskytla nesprávne a zavádzajúce informácie k ich vyšetrovaniu ohľadom prevzatia aplikácie WhatsApp pre bezplatné posielanie textových správ cez smartfóny. 

Rozhodnutie nemá vplyv na schválenie transakcie z roku 2014, uviedla komisia v tlačovej správe. Výška pokuty je proporčná ale tiež má dostatočný odstrašujúci účinok.

„Komisia musí byť schopná prijímať rozhodnutia o dopadoch spájania firiem na hospodársku súťaž na základe úplnej znalosti presných faktov,“ zdôraznila komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestager.

Facebook za prevzatie aplikácie Whatsapp v roku 2014 zaplatil zhruba 22 miliárd dolárov. Spoločnosť vtedy uviedla, že nie je schopná automaticky prepájať účty užívateľov Facebooku a WhatsAppu. Ostatný rok ale WhatsApp aktualizoval svoje podmienky a užívateľom oznámil, že bude s materskou spoločnosťou Facebook zdieľať viac informácií, vrátane telefónnych čísel.

Viac..  ECB v súlade s očakávaniami nezmenila úrokové sadzby

Komisia zistila, že v rozpore s prehlásením firmy z roku 2014 existovala už v tom čase technická možnosť automatického prepájania užívateľských účtov Facebooku aj WhatsAppu a zamestnanci Facebooku o tom už v tom čase vedeli.

Vec začala komisia preverovať v decembri, pokutu mohla udeliť až do výšky jedného percenta ročných tržieb. V tlačovej správe uviedla, že Facebook porušenie pravidiel uznal a spolupracoval.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices