benova
Europoslankyňa Monika Flašíková. PHOTO: © European Union - EP.

Monika Beňová: Odstraňovanie byrokracie pri eurofondoch sa musí aj na Slovensku stať realitou

Politika súdržnosti je najdôležitejšou z hľadiska podpory investícií v členských štátoch Európskej únie (EÚ). V prebiehajúcom programovom období je na ňu vyčlenená až tretina z celkového európskeho rozpočtu. Jej hlavným nástrojom sú Európske štrukturálne a investičné fondy.

Tieto finančné prostriedky sú základom európskej finančnej solidarity. Drvivá väčšina z nich je určená pre tzv. menej rozvinuté regióny, čo sú na Slovensku všetky okrem Bratislavského samosprávneho kraja,“ pripomenula europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Politikou súdržnosti a súvisiacim efektívnym využívaním fondov EÚ sa dnes zaoberá plénum Európskeho parlamentu.

Ich cieľom je najmä podpora hospodárskeho rastu, zamestnanosti a prehlbovanie vzájomnej európskej spolupráce. V porovnaní s minulým programovým obdobím sa pri európskych fondoch posilnili kontrolné mechanizmy. Tie však nemôžu mať negatívny vplyv na záujem o ich čerpanie a využívanie predovšetkým zo strany malých a stredných podnikateľov,“ zdôraznila poslankyňa. Výraznú bariéru predstavujú aj existujúce pravidlá štátnej pomoci, či verejné obstarávanie. O odstraňovaní byrokracie a znižovaní administratívnej záťaže pre žiadateľov o eurofondy možno netreba toľko hovoriť, ale treba to konečne vedieť aj na Slovensku reálne zabezpečiť,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices