Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Budúcnosť EÚ: Najväčšiu podporu u ľudí má intenzívnejšia spolupráca

Zastúpenie Európskej komisie organizovalo prieskum, v ktorom mali návštevníci Bratislavského majálesu a osláv Dňa Európy v Bratislave možnosť vyjadriť sa k budúcnosti EÚ. Prieskum bol realizovaný vo forme interaktívnej inštalácie v tvare holubice.

Na ňu mali okoloidúci a návštevníci stánku Zastúpenia EK na Slovensku možnosť nalepiť jednu zo sady piatich nálepiek reprezentujúcich scenáre budúceho fungovania EÚ-27, ktoré Európska komisia predstavila 1. marca vo svojej Bielej knihe o budúcnosti EÚ.

Týchto 5 scenárov je:

  1. Pokračovanie v súčasnom smerovaní
  2. Iba jednotný trh
  3. Tí, ktorí chcú, robia viac
  4. Menej, ale efektívnejšie
  5. Oveľa viac spoločne

Na tomto neformálnom prieskume sa zúčastnilo spolu 581 ľudí. Z nich drvivá väčšina sa vyjadrila, že si najviac želá, aby EÚ realizovala oveľa viac vecí spoločne – za piaty scenár, sa vyjadrilo až 42 percent zúčastnených (242 hlasov). Na druhom mieste s 186 hlasmi (32 percent hlasov) skončil 4. scenár Menej, ale efektívnejšie. Nasledoval 3. scenár (Tí, ktorí chcú, robia viac) s 87 hlasmi (15 percent). Pokračovanie v súčasnom smerovaní si podľa prieskumu želá len 7 percent zúčastnených (41) a zúženie spolupráce len na oblasť jednotného trhu dokonca len 4,3 percenta respondentov.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Cieľom inštalácie bolo dať občanom možnosť vyjadriť sa k prebiehajúcej diskusii o smerovaní EÚ. Mapovanie verejnej mienky občanov ohľadom budúcnosti EÚ bude prebiehať aj na ďalších plánovaných podujatiach Zastúpenia EK na Slovensku (napr. na festivale Pohoda).

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices