zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 19. týždňa 2017

NEMECKEJ EKONOMIKE SA V 1. KVARTÁLI DARILO

NEMECKO: Z Nemecka prišli počas uplynulého týždňa lepšie aj horšie dáta, prevažovali ale tie prvé menované. Vývoj nemeckého HDP za 1. kvartál tohto roka potešil. Predbežný rast nemeckej ekonomiky totiž dosiahol medziročne 1,7 % a medzikvartálne 0,6 %. V medziročnom aj medzikvartálnom porovnaní sa síce tempo rastu nemeckého HDP mierne spomalilo, napriek tomu ale dosahuje slušnú hodnotu. Na podobných úrovniach sa rast nemeckej ekonomiky pohyboval aj počas uplynulého roka.

„Zatiaľ čo priemyselná produkcia v najväčšej európskej ekonomike nepotešila, export a import prekonal nielen predošlé hodnoty, ale aj očakávania trhu. Medziročný rast produkcie v nemeckom priemysle rástol v marci tempom 1,9 %, pričom trhy očakávali rast až na úrovni 2,5 %. Export tovarov z Nemecka rástol v marci medzimesačne 0,4 %-ným tempom a medziročne posilnil až o 10,8 %. Nemecký import dosiahol medzimesačné tempo rastu na úrovni 2,4 % oproti februáru a medziročne vzrástol až o 14,7 %. Nemecký vývoz aj dovoz sa tak nachádzajú na rekordných úrovniach, čo je pozitívne pre ďalší vývoj európskej ekonomiky a aj tej našej, keďže Nemecko je náš najdôležitejší obchodný partner,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

EUROZÓNA: V stredu mal prejav prezident ECB Mario Draghi, v ktorom však nepovedal nič nové. Vyjadril sa, že aj napriek tomu, že ekonomika v eurozóne ožíva a darí sa jej, na redukciu menových stimulov zo stany centrálnej banky je ešte priskoro. Šéf ECB zdôraznil, že so zvyšovaním úrokových sadzieb a s obmedzením nákupov dlhopisov [program kvantitatívneho uvoľňovania QE] sa nie je kam ponáhľať. Nákupy aktív vo výške súčasných 60 mld. eur mesačne bude realizovať centrálna banka minimálne do konca roku, a v prípade nutnosti aj dlhšie. Draghi sa vyjadril, že aj napriek vedľajším nepriaznivým dopadom menovej stimulácie [v podobe rastúcich cien nehnuteľností a vysokého zadlženia domácnosti v niektorých krajinách] bude jej prínos vyšší ako jej negatíva.

Podľa novej jarnej prognózy Európskej komisie [EK] by ekonomika eurozóny mala tento rok vrásť o 1,7 % [v predchádzajúcej predikcii EK odhadovala rast o 1,6 %] a v roku 2018 o 1,8 % [rovnako ako v predchádzajúcej prognóze]. Komisia vylepšila aj svoj odhad ekonomického rastu EÚ – tento rok má HDP únie vzrásť o 1,9 %, zatiaľ čo v zimnej prognóze počítala s rastom na úrovni 1,8 %. EK hodnotí súčasný rast európskej ekonomiky pozitívne a optimistické sú teda aj jej očakávania na nasledujúce roky. Slovenská ekonomika by podľa novej prognózy, mala tento rok vzrásť o 3,0 % a v roku 2018 o 3,6 %, pričom najväčším ťahúňom bude spotreba domácností.

Z európskej ekonomiky bolo zverejnených aj viacero ďalších zaujímavých makro dát. Investorská dôvera Sentix za máj vzrástla o 3,5 bodu na úroveň 27,4 bodu, čo je najvyššia úroveň za posledných takmer desať rokov. Priemyselná produkcia v eurozóne v marci medziročne vzrástla o 1,9 %, čo síce predstavovalo zrýchlenie oproti februárovému rastu, avšak zaostala za vyššími trhovými očakávaniami na úrovni 2,3 %.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

USA: Z US trhu práce prišli priaznivé dáta v podobe prieskumu JOLTS o tvorbe a fluktuácii pracovných miest. V marci tak došlo k nárastu na 5,743 mil. miest, čo prekonalo nielen februárovú úroveň, ale aj očakávania trhu na úrovni 5,725 pracovných miest. Pozitívne sa vyvíjali aj ďalšie výsledky z US trhu práce. Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti klesli v 18. týždni iba o 2 tisíc, avšak trhy očakávali nárast o 7 tisíc žiadosti. US trh práce sa vyvíja pozitívne, avšak stále tento „balíček“ brzdia mzdy, ktoré by výraznejšie podporili inflačné tlaky a americký Fed by mohol začať s uťahovaním menovej politiky.

Medziročný rast amerických spotrebiteľských cien dosiahol v apríli úroveň 2,2 %. Inflácia v USA teda v apríli spomalila oproti marcovej úrovni [2,4 %] a zaostala aj za trhovými očakávaniami [2,3 %]. To schladilo očakávania, že k zvýšeniu úrokových sadzieb Fed-om dôjde už na júnovom zasadnutí. Priaznivo sa ale vyvíjala americká inflácia PPI, ktorá v apríli rástla 2,5 %-ným tempom. Aprílový rast cien amerických výrobcov tak prekonal nielen trhové očakávania, ale aj marcovú úroveň rastu [2,3 %].

Maloobchodné tržby v USA dopadli viac-menej neutrálne. Ich medzimesačný aprílový rast na úrovni 0,4 % síce prekonal marcovú úroveň 0,1 %, avšak trhy očakávali vyšší rast, a to až o 0,6 %. Posledným významnejším výsledkom spoza brehu Atlantiku bol spotrebiteľský sentiment University of Michigan, ktorý v máji vzrástol o 0,7 bodu na hodnotu 97,7 bodu oproti predošlej hodnote na úrovni 97 bodov.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Medziročne priemyselná produkcia v Británii v marci rástla 1,4 %-ným tempom, čo je výrazne pomalšie ako tomu bolo vo februári [kde bola hodnota revidovaná nadol na 2,5 %]. Priemyselná výroba tak sklamala aj trhom očakávanú úroveň 2,0 %. Britská produkcia v stavebníctve v marci zaznamenala medziročný rast na úrovni 2,4 % oproti februárovému rastu na úrovni 0,9 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices