manka
Vladimír Maňka, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Maňka: Miesta po britských europoslancoch treba mať rezervované pre nových členov

Zúženie administratívneho aparátu po odchode britských europoslancov z Európskeho parlamentu nie je isté. Skôr sa hovorí o prerozdelení medzi ostatné členské štáty, či o voľbe takzvaných nadnárodných europoslancov.

Suma za všetkých 73 europoslancov za rok prekročí 30 miliónov EUR. Približne 35 tisíc eur stojí jeden europoslanec každý mesiac. „V prípade zrušenia týchto miest sa nepriamo zrušia aj tie, ktoré sú na poslanecké mandáty viazané, ako napríklad miesta asistentov,“ upozorňuje europoslankyňa Jana Žitňanská. Priemerný plat europoslancov je 8 400 eur mesačne.

Európska únia sa však bude rozširovať, aj keď nie skôr ako o 8 -10 rokov. Na kandidátskej listine sú Macedónsko, či Čierna hora. Bosna a Hercegovina a Kosovo sú potenciálnymi kandidátskymi krajinami. „73 voľných poslaneckých miest po odchode poslancov z Británie by sme mali mať rezervované pre nových členov z Balkánu,“ upozorňuje slovenský europoslanec Vladimír Maňka. Bolo by to najjednoduchšie riešenie pre všetkých.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Ďalšia možnosť je obsadiť voľné stoličky takzvanými nadnárodnými poslancami, ktorí by predstavovali väčšiu integráciu únie. Slováci by tak mohli napríklad voliť aj talianskeho poslanca. „Keď si teraz predstavíme, že by sme mali ísť voliť celosvetovú vládu tak volíme len Číňanov a Indov, lebo ich je najviac na svete,“ povedal Richard Sulík.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices