utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament: EÚ musí byť v mierovom procese v Sýrii aktívnejšia

Politický proces pod vedením Organizácie spojených národov (OSN) za účasti všetkých umiernených sýrskych skupín je jedinou cestou k dosiahnutiu mieru v Sýrii, uvádza sa v nelegislatívnom uznesení, ktoré schválil Európsky parlament. Poslanci zároveň vyzvali EÚ, aby bola v tomto procese aktívnejšia.

Európsky parlament podporil stratégiu EÚ pre Sýriu a zdôraznil nevyhnutnosť udržať krajinu jednotnú a nezávislú. Politický proces s podporou a pod dohľadom OSN, na ktorom sa zúčastnia všetky umiernené sýrske skupiny, vedúci k slobodným a spravodlivým voľbám a vychádzajúci z novej ústavy, je podľa poslancov jedinou cestou k mieru v tejto krajine. Vojna v Sýrii si dosiaľ vyžiadala 400.000 životov a zanechala vyše 13,5 milióna obyvateľov bez základných potrieb, akými je jedlo, voda a strecha nad hlavou.

Európska únia sa ako najväčší donor musí aktívnejšie zapojiť do mierového procesu v Sýrii, a to najmä v oblasti pomoci pri zbližovaní strán konfliktu a politickej transformácii, podpory obyvateľstva a prípravy na obnovu krajiny, uvádza sa v uznesení. Poslanci tiež zdôraznili nevyhnutnosť zavedenia opatrení na budovanie dôvery, akými je neobmedzený prístup humanitárnych pracovníkov na celé územie krajiny, ukončenie obliehania všetkých miest a prepustenie väzňov a rukojemníkov.

Parlament odsúdil zverstvá a rozsiahle porušovanie ľudských práv a medzinárodného humanitárneho práva páchané všetkými stranami konfliktu, najmä však ozbrojenými silami Asadovho režimu, ktoré podporuje Rusko a Irán, a skupinami Dá’iš (takzvaný Islamský štát) a Džabhat Fath aš-Šám. Poslanci v tejto súvislosti vyzvali na zriadenie tribunálu pre vojnové zločiny v Sýrii, ktorý by sa nimi zaoberal, kým sa nepostúpia Medzinárodnému trestnému súdu (ICC).

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Reakcie slovenských poslancov

„V Sýrii je predovšetkým nutné ukončiť vojnu. Úloha EÚ bude spočívať najmä v stabilizácii a obnove krajiny, tak ako sme to už úspešne dokázali v štátoch bývalej Juhoslávie, To vytvorí podmienky aj pre návrat vojnových utečencov a migrantov,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

Súvislosti

Vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogherini predstavila v marci 2017 oznámenie o stratégii EÚ pre Sýriu. Dokument prináša možnosti, ako by mohla EÚ v rámci existujúceho rámca OSN prispieť k zaisteniu trvalého politického riešenia konfliktu v krajine.

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices