europsky parlament
Európsky parlament. PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament: Zadržiavanie a mučenie homosexuálov v Čečensku musí prestať

Čečenské orgány musia ukončiť prenasledovanie homosexuálov a správy o ich zadržiavaní a mučení musia byť urýchlene vyšetrené, uvádza sa v nelegislatívnom uznesení, ktoré schválil Európsky parlament. 

Parlament vyjadril hlboké znepokojenie nad správami o svojvoľnom zadržiavaní a mučení mužov považovaných za homosexuálov v Čečensku. Poslanci zároveň odsúdili vyhlásenia čečenských predstaviteľov, ktoré popierajú existenciu homosexuálov na území tejto autonómnej republiky Ruskej federácie a podnecujú násilie voči predstaviteľom LGBTI komunity.

Parlament vyzval čečenské orgány na ukončenie prenasledovania homosexuálov a okamžité prepustenie nezákonne zadržiavaných osôb. Poslanci tiež naliehavo žiadajú čečenské a ruské orgány, aby dodržiavali svoje medzinárodné záväzky, zásady právneho štátu a všeobecne platné štandardy v oblasti ľudských práv a zaistili bezpečnosť všetkým osobám, ktoré môžu byť v ohrození, vrátane príslušníkov LGBTI komunity.

Rusko a jeho vláda nesie konečnú zodpovednosť za vyšetrenie týchto násilných činov a postavenie ich páchateľov pred súd, uvádza sa v uznesení. Parlament v tejto súvislosti požaduje okamžité, nezávislé, objektívne a dôkladné vyšetrovanie. Poslanci tiež vyzvali Európsku komisiu a členské štáty, ako aj Radu Európy, aby ruským orgánom poskytli pri vyšetrovaní podporu.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Reakcie slovenských poslancov

„Vladimír Putin umožnil klanu Kadyrovcov vytvoriť v Čečensku takmer stredoveký islamistický režim. Prejavuje sa prenasledovaním politických oponentov aj menšín. Európska únia urobí všetko pre ich ochranu a zlepšenie ich životných podmienok v domovskej krajine,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

Súvislosti

Nezávislý ruský denník Novaja gazeta priniesol 1. apríla informáciu, podľa ktorej bolo v Čečensku v rámci koordinovanej vládnej kampane zadržaných viac ako sto mužov považovaných za homosexuálov. Obete boli podľa denníka týrané a nútené odhaliť identitu ďalších LGBTI osôb, pričom minimálne traja muži boli zabití.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices