Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. PHOTO: © European Union-EP.

Macron chce čiastočne odpustiť dlh Grékom

PARÍŽ / Novozvolený prezident Francúzska Emmanuel Macron oznámil, že jeho vláda sa pokúsi presadiť dohodu o čiastočnom odpustenní gréckeho dlhu. Emmanuel Macron, novozvolený francúzsky prezident vyhlásil, že jeho vláda bude presadzovať dohodu o čiastočnom odpustení dlhu Grécku.

Úrad francúzskeho prezidenta informoval, že Macron hovoril s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom a zdôraznil „svoje odhodlanie dosiahnuť skorú dohodu o zmiernení bremena gréckeho dlhu z dlhodobého hľadiska.“ Pondelkový telefonický hovor patril medzi prvý kontakt medzi francúzskym prezidentom a gréckym premiérom od zvolenia Macrona do úradu.

Ministri financií Francúzska a Nemecka, Bruno Le Maire a Wolfgang Schäuble, vyjadrili presvedčenie, že sa dosiahne dohoda o uvoľnení ďalšej pomoci Grécku. Šéf nemeckého rezortu financií však trvá na tom, že ďalekosiahlejšie odpustenie dlhu je otázkou budúcnosti. Schäuble považuje za rozhodujúcu vec štrukturálne reformy. Dodatočné opatrenia by podľa neho mali začať po skončení terajšieho programu núdzovej pomoci na budúci rok.

Viac..  Eurokomisia zaznamenala veľký záujem o päťročnú možnosť spoločných nákupov plynu

Grécky parlament minulý týždeň vo štvrtok schválil nové úsporné opatrenia, ktoré požadovali zahraniční veritelia krajiny. Opatrenia, ktoré majú priniesť úspory v sume 4,9 miliárd eur a zahŕňajú ďalšiu redukciu penzií, sa budú realizovať do roku 2020.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Scholz a Macron diskutovali o reforme trhu s elektrinou v EÚ

Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok na stretnutí v Hamburgu …

Consent choices