miskov
Juraj Miškov, predseda strany SKOK - Európski liberálni demokrati. PHOTO: redakcia/archív SKOK.

Juraj Miškov: Zlá správa pre euroskeptikov- dôvera v jadre EÚ stúpa

Európska komisia zverejnila minulý týždeň výsledky indexu spotrebiteľskej dôvery v Eurozóne, ktorá stúpla na najvyššiu úroveň od roku 2007 a šplhá sa k predkrízovým maximám. Pozitívny je aj výsledok hospodárskeho rastu za prvý kvartál 2017, vývoj zamestnanosti, ktorá klesla na najnižšiu úroveň za posledných osem rokov a výraznejšie posilnenie spoločnej európskej meny po holandských a francúzskych voľbách. Pritom ešte pred rokom bolo takmer na úrovni parity k doláru a ani predpovede začiatkom roka neboli nijako priaznivé.

Ak sa podarí udržať doterajšie tempo hospodárskeho rastu a infláciu na uzde, v jesenných nemeckých voľbách vyhrá, podľa predpokladov, Angela Merkelová a Gréci napriek politickým turbulenciám zvládnu náročnú implementáciu úsporných opatrení – budú mať členovia Eurozóny dôvod na opatrný optimizmus. Pre Slovensko to zároveň znamená nutnosť nielen verbálne artikulovať svoju príslušnosť k jadru EÚ, ale prejsť k činom a začať na úrovni vlády, parlamentu a v médiách serióznu diskusiu o krokoch, ktoré budú na stole hneď po nemeckých voľbách a budú vyjadrovať odhodlanie “jadra” smerovať k ďalšej integrácii členov Eurozóny a Európskej únie.

Viac..  Robert Hajšel: Ďakujem, že som ako europoslanec mohol pre vás pracovať, ale kandidovať opätovne už nejdem

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Juraj Miškov, predseda strany SKOK – Európski liberálni demokrati a bývalý minister hospodárstva.

O Juraj Miškov

Bývalý poslanec NR SR, exminister hospodárstva a predseda strany SKOK!

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices