Gabriela Matecna
Gabriela Matečná, ministerka poľnohospodárstva a rozvoja vidieka SR. PHOTO: © European Union- EP.

Matečná: Musíme nájsť spoločné európske riešenie na zabrzdenie a zníženie klimatických zmien

Valletta/Malta– Ministri poľnohospodárstva krajín Európskej únie rokovali v hlavnom meste Malty o dopade klimatických zmien, zdrojoch pitnej vody a výzvach, ktoré z nich vyplynú pre zásobovanie obyvateľov Európskej únie potravinami.

„Klimatické zmeny, obdobia sucha striedajúce sa s povodňami a obdobiami dažďov, či výkyvmi teplôt robia problémy v celej Európe. Nájsť spoločné európske riešenie na zabrzdenie a zníženie klimatických zmien je veľmi dôležité. Na rozdiel od priemyslu urýchľujúceho klimatické zmeny, práve udržateľné poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo a vidiek ponúkajú významný potenciál na ich zmierňovanie,“ povedala Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Ministri sa zaoberali dopadmi klimatických zmien a vody na poľnohospodárstvo a opatreniami na znižovanie ich vplyvu. Až 70 % zdrojov pitnej vody je využívanej práve v poľnohospodárstve na dopestovanie potravín. Spoločná poľnohospodárska politika EÚ by preto mala adekvátne reagovať a zamerať sa na efektívne hospodárenie s vodnými zdrojmi a podporovať opatrenia na predchádzanie nepriaznivým zmenám klímy. Nevyhnutná je i podpora a prepojenie výskumu a poľnohospodárstva.

„Za správny prístup Slovenska k zmierňovaniu dopadov klimatických zmien považujem biodiverzitu v poľnohospodárskej produkcii a zavádzanie agrolesníckych systémov hospodárenia na poľnohospodárskej i lesnej pôde, čiže kombinovanie pestovania drevín s poľnohospodárskou produkciou. Zvýšenú pozornosť musíme venovať aj zabraňovaniu degradácie pôdy a krajiny, ktoré sú nebezpečným následkom nevhodného manažovania vody v krajine,“ zdôraznila G. Matečná.

Viac..  Europoslanci žiadajú prísnejšie pravidlá EÚ na zníženie odpadu z textilu a potravín

Strednodobým cieľom MPRV SR pod vedením ministerky Gabriely Matečnej (nom. SNS) bude preto prechod na nízkouhlíkové, udržateľné biohospodárstvo, ktoré bude zahŕňať celý produkčný cyklus na Slovensku. Od zasadenia plodiny až po dodanie hotovej potraviny spotrebiteľovi a od zasadenia stromu, až po dodanie drevovýrobku, či drevodomu zákazníkovi. Všetky časti tohto cyklu by pritom mali byť realizované na Slovensku.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices