Cena Karola Velkeho
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európska Cena Karola Veľkého pre mládež tento rok poputuje do Poľska

Získali ju tvorcovia rozhlasovej šou, kde oboznamoli študentov o tom, ako to chodí na Erasme.

Druhú cenu získali mladí Dáni, ktorí vo svojom euroskeptickom meste zorganizovali podujatie na zlepšenie „imidžu“ EÚ. Na treťom mieste sa umiestnil webový portál z Holandska, kde jeho prispievatelia píšu svoje príbehy o Európe. Ocenenie si víťazi prevzali z rúk podpredsedníčky EP Sylvie Guillaume počas slávnostného ceremoniálu, ktorý sa konal v utorok 23. mája v nemeckom meste Aachen.

Cena Karola Veľkého pre mládež

Európska cena Karola Veľkého pre mládež má za cieľ podporovať rozvoj európskeho povedomia medzi mladými ľuďmi a ich účasť na projektoch európskej integrácie. Udeľuje sa projektom mladých ľudí, ktoré podporujú vzájomné porozumenie, posilňujú rozvoj spoločného povedomia o európskej identite a ponúkajú praktické príklady spolužitia Európanov ako jednotného spoločenstva.

Pozvánku na slávnostné odovzdávanie ceny dostali zástupcovia všetkých 28 projektov, ktoré vyhrali národné kolá. Víťazné tímy za celú EÚ získali peňažné ceny v hodnote 7500, 5000 a 2500 eur.

Tohtoroční víťazi

Prvé miesto: Erasmus evening – Poľsko  

Erasmus evening je rozhlasová šou pre študentov o programe Erasmus, ktorá bola vysielaná na študentskom internetovom rádiu v Poznani. Tvorcovia relácie si ako hostí pozývali buď mladých Poliakov študujúcich v zahraničí, alebo zahraničných študentov študujúcich v Poľsku. Tému boli rôzne, hovorilo sa napríklad o tom, ako vyplniť prihlášku, aké sú rozdiely medzi univerzitami a aké uplatnenie majú ich absolventi, ale aj o tom, ako si nájsť bývanie a iných praktických veciach spojených so štúdiom v zahraničí.

Druhé miesto: Re-discover Europe – Dánsko

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Re-discover Europe je podujatie, ktorá sa konalo počas dvoch rozličných dní – 6. a 9. mája 2016 v euroskeptickom meste Aalborg na severe Dánska. Prvý deň kráčali ulicami mesta ľudia nesúci zástavu EÚ. Na konci sprievodu bola „multikultúrna dedina“, kde sa mohli obyvatelia mesta dozvedieť viac o jeho bohatej rozmanitosti.  Druhý deň, 9. mája, pri príležitosti Dňa Európy, sa tu konali viaceré podujatia na zvýšenie povedomia o EÚ. Ich súčasťou boli EU talks, prednášky inšpirované slávnymi TED talks a na konci EU street party.

Tretie miesto: Are we Europe – Holandsko

Are we Europe je webstránka, kde mladí ľudia prespievajú svojimi článkami, fotografiami a videami, vykresľujúc to, čo to pre nich znamená byť Európanom. Tvorcovia web stránky veria, že v dnešnej dobe, keď je Európa médiami  a niektorými ľuďmi vykresľovaná ako niečo škodlivé, je dôležité zapáliť pre ňu mladých ľudí a ukázať čitateľom, že EÚ môžu vnímať aj inak ako negatívne.

Zo Slovenska a do finále dostal projekt, ktorého tvorcovia organizovali letné kurzy pre študentov univerzít po celej Európe.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices