vojak
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

NATO sa zapojí do boja proti Islamskému štátu. Vyslaní by mali byť aj slovenskí vojaci

BRUSEL / Severoatlantická aliancia sa ako organizácia stane súčasťou medzinárodnej koalície bojujúcej v Iraku a v Sýrii proti teroristickému Islamskému štátu. S rozhodnutím prezidentov a premiérov členských krajín NATO, ktorí sa dnes stretli v Bruseli, oboznámil novinárov generálny tajomník organizácie Jens Stoltenberg.

Stoltenberg zdôraznil, že tento krok neznamená pripojenie aliancie do bojových operácií. Ide podľa neho predovšetkým o významný politický signál. Aliancia tiež zintenzívni podporu, ktorú tejto širokej koalícii s približne sedemdesiatimi členmi, poskytuje prostredníctvom svojich radarových lietadiel AWACS. Tie budú lietať častejšie tiež vďaka novej možnosti natankovať vo vzduchu.

Slovensko v rámci summitu ponúklo vyslanie 150 slovenských vojakov do Lotyšska na obdobie jedného roka od júna 2018 v rámci posilnenia predsunutej prítomnosti (Enhanced Forward Presence) NATO v Pobaltí. Druhou ponukou, s ktorou Slovensko išlo na summit, je účasť na protiteroristickom boji. V rámci toho SR plánuje poslať do Iraku vojenských špecialistov, ktorí budú cvičiť iracké sily. Pôjde o výcvik v oblasti odmínovania, údržby pozemnej techniky či špeciálnych operácií.

Americký prezident Donald Trump, pre ktorého to bola prvá príležitosť stretnúť sa so všetkými spojencami, podľa Kisku zdôrazňoval plnenie si záväzkov členov Aliancie. „Prezident Trump vo svojom príhovore aj v diskusii potvrdil to základné a najdôležitejšie. Potvrdil jednotu a dôležitosť Severoatlantickej aliancie ako takej a zdôraznil, že v jednote je naša sila,“ priblížil Kiska.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Podľa Lajčáka summit priniesol dva vecné závery. A to zapojenie sa do boja proti terorizmu a zdieľanie zodpovednosti. „To zdieľanie zodpovednosti sa prejavuje v troch konkrétnych podobách. Znamená vyčlenenie potrebných finančných prostriedkov, príprava zodpovedných vojenských kapacít a ochota a pripravenosť nasadiť tieto kapacity v operáciách,“ doplnil šéf rezortu diplomacie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices