Lajcak GLOBSEC
M. Lajčák na konferencii GLOBSEC. PHOTO: Archív MZV.

Miroslav Lajčák: Budúcnosť je ťažko predpovedateľná, napätie sa stupňuje

Je načase, aby Európa zaujala rezolútnejší postoj s väčšou sebadôverou, aby opäť prevzala na seba úlohu veľkého hráča svetovej politiky a jedného z pilierov globálnej bezpečnosti. Povedal to v otváracom prejave na konferencii GLOBSEC 2017 minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Ako konštatoval, svet v roku 2017 nie je o nič bezpečnejší ako tie predošlé, práve naopak: hrozba skĺznutia do konfrontácie medzi Východom a Západom je realitou, a v mnohých kútoch planéty sú hnev a frustrácia jedinou odpoveďou na prehlbovanie priepasti medzi chudobnými a bohatými. „Čas nie je na našej strane. Budúcnosť je ťažko predpovedateľná, napätie sa stupňuje. Mnohé problémy si vyžadujú našu rýchlu reakciu. Napriek tomu som však presvedčený, že strategické myslenie preváži,“ povedal v príhovore M. Lajčák.

Podtitulom 12. ročníka bezpečnostnej konferencie GLOBSEC je Adaptácia na budúcnosť – hľadanie ciest ako sa inštitúcie a politickí lídri dokážu prispôsobovať technologickým zmenám a regulovať ich. V diskusiách sa panelisti venujú politickým aj ekonomickým výzvam stojacim pred Európskou úniou, kritickej situácie na Blízkom východe, ako aj pásme nestability v bezprostrednom susedstve EÚ – na východe i na juhu.Na konferencii sa zúčastňuje viac ako 150 rečníkov a 1 300 hostí zo 70 krajín sveta.

M. Lajčák vystúpil na GLOBSEC-u aj v panelovej diskusii venovanej pohľadu V4 na novú Európe, kde spolu s ministrami zahraničných vecí Maďarska a Poľska a politickým námestníkom MZV Českej republiky hodnotili odpovede na výzvy kladené pred Európsku úniu z perspektívy Vyšehradskej štvorky. „Vyšehradská štvorka je konštruktívne zoskupenie v Európe. Sme súčasťou riešenia problémov, nie súčasťou problému. Ani jeden veľký problém, ktorému EÚ musela a musí čeliť, sa nezrodil v strednej Európe. Máme totiž schopnosť počúvať jeden druhého, a to by sa mohlo stať vzorom pre celú EÚ. Je teraz pred nami veľká skúška: to ako zvládneme brexit, nám ukáže veľa o jednote 27-čky a o našej schopnosti byť veľkým hráčom na svetovej scéne,“ povedal M. Lajčák, ktorý pripomenul, že problémy, ktoré pred nami stoja sú hlboké a hĺbkové: migrácia, bezpečnosť, konkurencieschopnosť, komunikácia s občanmi, prinavrátenie dôvery v EÚ.

Viac..  Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

V popoludňajších hodinách navštívil M. Lajčák v sprievode V4 partnerov nové sídlo Medzinárodného vyšehradského fondu v Bratislave, ktorého predsedníctvo má v súčasnosti v rukách práve Slovenská republika. Ako to M. Lajčák zdôraznil, fond je pravdepodobne najlepší a najúspešnejší spoločný projekt Vyšehradskej štvorky. „Verím na stredoeurópsku identitu, a je našou úlohou túto identitu preniesť aj na našich občanov. Tu vidím priestor pre väčšie zapojenie Vyšehradského fondu – pri podpore projektov, ktorých cieľom je posilňovanie identity, spoločnej pre naše štyri krajiny,“ konštatoval minister pri symbolickej inaugurácii sídla fondu.

Od svojho vzniku pred sedemnástimi rokmi podporil fond viac ako 7 400 grantových projektov, takmer dve tisícky individuálnych štipendií a 420 projektov v oblasti umenia v 38 krajinách. Medzinárodný vyšehradský fond podporuje aj projekty mimo krajín V4, predovšetkým na Balkáne a vo Východnom susedstve, ale aj inde. Podľa jeho vzoru bolo iniciované založenie Západobalkánskeho fondu, ktorý sa chce profilovať ako silný partner v regióne.

Program M. Lajčáka pokračuje bilaterálnymi stretnutiami s partnermi z desiatky krajín, ktorí sa zúčastňujú na konferencii GLOBSEC v Bratislave.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lajcak

Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Novým veľvyslancom EÚ vo Švajčiarsku má byť slovenský diplomat Miroslav Lajčák, v súčasnosti osobitný predstaviteľ …

Consent choices