Summit G7
Samit skupiny G7 v Taormine. PHOTO: © European Union.

Klimatickú dohodu brzdí Donald Trump

TAORMINA / Najvyspelejšie ekonomiky sveta ukončili taliansky samit. Štáty sa zhodli na kľúčových témach ako je migrácia či boj proti protekcionizmu v obchode. K nezhode došlo pri klimatickej dohode, ktorú zabrzdil Donald Trump.

Samit najvyspelejších ekonomík sveta priniesol zhodu vo viacerých oblastiach. Krajiny G7 sa zhodli v oblasti sankcií voči Rusku, ale aj v oblasti boja proti protekcionizmu vo svetovom obchode. Zhody sa však nedočkala klimatická dohoda, ktorú brzdil Donald Trump.

Štáty G7 sa na talianskom samite zhodli na tom, že sú pripravené zaviesť ďalšie sankcie voči Rusku pre jeho anexiu Krymu. V prípade, že Moskva začne dodržiavať dohodu z Minska, sú štáty ochotné zvážiť zrušenie sankcií.

Klimatickú dohodu brzdí Donald Trump

Šesť zo siedmich krajín G7 sa zaviazalo podporovať naplňovanie dohody o ochrane klímy z Paríža. Jediný kto sa k dohode nepripojil bol Donald Trump. „Spojené štáty americké sú v procese revidovania svojej politiky o zmenách klímy a parížskej dohody, čo znamená, že sa nepripájajú ku konsenzu v tejto problematike,“ uvádza sa v záveroch samitu.

Donald Trump na svojom twitteri ale napísal, že sa v oblasti parížskej dohody definitívne rozhodne na budúci týždeň.

Emmanuel Macron, novozvolený francúzsky prezident vyjadril nádej, že sa Donald Trump nakoniec rozhodne podporiť parížsku klimatickú dohodu. Podľa Macrona je to pre záujmy a dobrú povesť USA dôležité: „Povedal som Donaldovi Trumpovi, že je zásadné, aby Spojené štáty naďalej plne podporovali parížsku klimatickú dohodu.“

Podľa kancelárky Merkelovej je ustanovenie k migrácii v záverečnej deklarácii „rozumné“. Na druhej strane však vyslovila poľutovanie, že tejto téme nevenovali viac času. Text záverečnej deklarácie podľa kancelárky ukazuje, že „migranti majú rovnaké práva ako všetci ostatní, a že musíme chrániť naše hranice.“

Samit G7 v neposlednom rade vyzval KĽDR na zastavenie jadrového a raketového programu. G7 apelovalo na svetové spoločenstvo, aby zdvojnásobilo úsilie pri vymáhaní dodržiavania rezolúcií OSN voči KĽDR.

Viac..  E. Jurzyca: Ochota Slovákov vynakladať peniaze na zelené projekty naďalej klesá

Štáty G7 sa na talianskom samite zhodli aj na boji proti protekcionizmu vo svetovom obchode. Kancelárka Angela Merkelová uviedla, že diskusia o tejto téme bola „veľmi tvrdá“. Vyjadrila aj spokojnosť, že americký prezident Donald Trump nakoniec súhlasil s ostatnými štátmi G7.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices