fico
Slovenský premiér Robert Fico. PHOTO: © European Union- EP.

Problémom Únie je podľa Fica to, že nevie prezentovať úspechy

BRATISLAVA / Róbert Fico, Bohuslav Sobotka a Donald Tusk sa zhodli na tom, že Európska únia je dobrý projekt. Oplatí sa preto hľadať riešenia na to, aby bola pre ľudí príťažlivejšia.

Róbert Fico, Bohuslav Sobotka a Donald Tusk sa na medzinárodnej konferencii Globsec zhodli na tom, že Európska únia je dobrý projekt.Podľa Fica, Sobotku aj Tuska má zmysel hľadať riešenia na to, aby bola Únia pre obyvateľov ešte príťažlivejšia a bezpečnejšia.

Dôvod prečo to tak nie je spočíva podľa premiéra Fica v tom, že Únia nedokáže komunikovať úspechy a pozitívne veci. Mladí ľudia podľa neho nerozumejú výhodám schengenského priestoru bez hraničných kontrol. „Keď im hovorím, že som musel čakať niekedy na hraniciach tri hodiny, kde mi otvárali kufre, kde ma kontrolovali, kde mi robili zle, pre nich to je niečo, čomu neveria,“ vysvetľuje Fico.

Český premiér Bohuslav Sobotka vysvetľuje nižšiu podporu Únie od ľudá gréckou krízou, ale aj nepripravenosťou Európskej únie reagovať na prichádzajúce toky migrantov. Napriek tomu však uznáva: „Česká republika patrí medzi krajiny, ktoré veľmi zarobili na tom, že sme sa stali členmi EÚ. My dnes prosperujeme, máme najnižšiu nezamestnanosť v celej Únii.“

Poliak Donald Tusk, ktorý je predsedom Európskej rady sa zúčastnil aj samitu G7. Podľa jeho slov bude spolupráca Európskej únie s USA jednoduchšia, ako sa pôvodne očakávalo.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices