Cesko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Čoraz viac Čechov si myslí, že sme mali ostať spolu

PRAHA/BRATISLAVA / Otázku či bolo rozdelenie Československa v roku 1993 správne alebo nie, položila ľuďom spoločnosť Median po takmer 25 rokoch. Prieskum na vzorke tisíc respondentov ukázal zaujímavý výsledok.

Zatiaľ čo v minulosti sa ľudia prikláňali viac k názoru, že rozdelenie federácie bolo správne, v súčastnosti prieskum preukázal, že z roka na rok si to myslí čoraz menej ľudí.

Aktuálne rozdelenie za správne považuje 44 percent Čechov a naopak, za nesprávne 50 percent respondentov.

Môže za to čas

Prečo sa postoj Čechov mení, v tom sa v zásade zhoduje český sociológ i slovenská sociologička. môže za to čas. Určite tam funguje takzvaný spomienkový optimizmus. Spoločnosť si pamätajú len to príjemné stránky spolužitia a tie negatívne emócie sú už zabudnuté,“ hovorí sociologička Sylvia Porubänová. Myslí si tiež, že našim susedom možno chýba aj pocit toho silnejšieho partnera. Zaujímavé je, že napriek tomu, že väčšina Čechov považuje dnes rozpad Československa za nesprávny. Jedným dychom väčšina opýtaných dodáva, že rozdelením Československa získali viac práve oni.

Je síce pravda, že čísla ukazujú na Čechov ako silnejšiu stranu. Porubänová ale dodáva, že sme nezačínali z rovnakej štartovacej pozície. A ten rozdiel sa nedá dohnať za 25 rokov. „Tá lepšia situácia ČR je diskutabilná. Je to preto, že začínali z výrazne lepšej pozície. Ale treba povedať, že ich dobiehame vo všetkých parametroch.“ 

Je nám čo závidieť

Český sociológ Martin Buchtík súhlasí, že predsa len v niečom vynikáme. Čo by asi mohli Česi Slovákom závidieť, je tá cesta, ktorú SR prešla. V čase rozdelenia bolo Slovensko ekonomicky slabšie. A dnes, keď sa pozrieme na tie jednotlivé čísla, tak sme na porovnateľných hodnotách. A Česi by tiež mohli Slovákom závidieť väčšie zapojenie do EÚ, ktoré sa prejavuje najmä eurom.“

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices