fajcenie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Česko je 23. krajinou Európy, v ktorej sa nesmie fajčiť v reštauráciách

PRAHA / Fajčenie vo verejných uzavretých priestoroch obmedzujú aspoň čiastočne všetky krajiny v Európe. Priekopníkom sa na tomto poli stalo Írsko, ktoré v roku 2004 zaviedlo ako prvá krajina sveta celoštátnej zákaz fajčenia na všetkých uzavretých pracoviskách. Česká republika sa od 31. mája stala 23. krajinou Európy, kde bude platiť úplný zákaz fajčenia v reštauráciách. Českej republike v stredu vstúpila do platnosti novela tzv. protifajčiarskeho zákona. Dodržiavanie novozavedeného zákazu fajčenia v reštauráciách budú kontrolovať najmä hygienici, ale viac práce budú mať aj mestskí policajti.

Za porušenie zákazu hrozí pokuta 5 000 českých korún (cca 189 eur). Pokuty sa však podľa ministerstva zdravotníctva začnú udeľovať až po prechodnom 90-dňovom období, teda až od konca augusta, informovala televízia ČT24.

Krajiny, v ktorých platí úplný zákaz fajčenia:

KRAJINA DÁTUM
Albánsko Od mája 2007 je v krajine zakázané fajčenie vo verejnýchpriestoroch, zakázaná je aj reklama na tabakovévýrobky. Od roku 2013 sa nesmie fajčiť vo všetkých reštauráciách i baroch. Zákon však nie je prílišdodržiavaný.
Belgicko Od januára 2006 zakázali fajčenie na pracoviskách, v reštauráciách a baroch, čiastočné výnimky boli zrušené v roku 2011.
Bulharsko Úplný zákaz fajčenia v uzavretých verejných priestoroch,vrátane reštaurácií, barov i pracovísk, platí od júla 2012.
Británia Od roku 2007 platí zákaz fajčenia na verejných uzavretých priestoroch v Anglicku (výnimku tu tvoria súkromné kluby), Walesu i Severnom Írsku; v Škótsku podobný zákaz platí už od marca 2006.
Čierna Hora Fajčenie je zakázané vo verejných priestoroch, vrátanebarov, reštaurácií a kín.
Francúzsko Od februára 2007 platí zákaz fajčenia vo verejnýchpriestoroch a na pracoviskách; od januára 2008 sanesmie fajčiť ani v reštauráciách a baroch, okrem aspoň čiastočne otvorených terás.
Írsko Ako prvý v Európe zakázalo od marca 2004 fajčenia vovšetkých verejných priestoroch, vrátane barov areštaurácií.
Island Od júna 2007 je zakázané fajčenie vo všetkých verejnýchpriestoroch, vrátane reštaurácií a barov.
Cyprus Od januára 2010 platí zákaz fajčenia vo všetkých uzavretých verejných priestoroch, vrátane reštaurácií abarov, kde sa smie fajčiť len na záhradkách.
Litva Od januára 2007 zákon zakazuje fajčenie na všetkých verejných miestach, vrátane barov, reštaurácií či diskoték.
Lotyšsko Fajčenie v reštauráciách i baroch je zakázané od mája2010.
Maďarsko Zakazuje fajčenie vo všetkých uzavretých verejných priestoroch, vrátane reštaurácií a klubov; platí od januára 2012.
Monako Od novembra 2008 nie je dovolené fajčenie vo všetkých verejných miestach vrátane barov a reštaurácií.
Macedónsko Od januára 2005 začal platiť zákaz fajčenia vo verejných vnútorných priestoroch.
Nórsko Ako druhá krajina Európy po Írsku zakázala v júni 2004fajčenia aj v reštauráciách a baroch.
Rumunsko Od decembra 2015 sa nesmie fajčiť vo všetkých uzavretých verejných priestoroch, vrátane zábavných podnikov a v blízkosti detských ihrísk.
Rusko Krajina zakázala fajčenie na pracoviskách, staniciachalebo detských ihriskách v júni 2013, v reštauráciách abaroch platí zákaz od júna 2014.
Grécko Od septembra 2010 platí úplný zákaz fajčenia vuzavretých verejných priestoroch, vrátane barov. Grécko je štátom s najväčším počtom fajčiarov v Európe a presadzovanie zákona je tu slabé, takže niektoré bary areštaurácie fajčenie tolerujú.
Španielsko Fajčiť sa nesmie od januára 2011 vo všetkých uzavretýchverejných priestoroch, teda napríklad v baroch,reštauráciách a na diskotékach.
Turecko Zákaz fajčenia vo verejných uzavretých priestoroch bol zavedený v máji 2008; od júla 2009 bol rozšírený na reštaurácie a bary.
Ukrajina Zákaz fajčenia v uzavretých verejných priestoroch platí od decembra 2012.
Vatikán Od júla 2002 platí zákaz fajčenia vo všetkých verejných priestoroch a uzavretých pracoviskách.
Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices