Juncker
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union- EP.

Európska komisia je rozhodnutá skoncovať s praktikami na vyhýbanie sa daniam

Poslancov zaujímalo, čo robí Komisia proti daňovým únikom a čo sa dialo v Luxembursku, keď bol jeho premiérom.

Juncker vystúpil vo vyšetrovacom výbore pre pranie špinavých peňazí (PANA), ktorý bol zriadený po vypuknutí škandálu Panama Papers, keď sa prišlo na rozsiahle daňové úniky zo strany nadnárodných firiem aj jednotlivcov. Členovia tohto dočasného výboru vyšetrujú, čo proti praniu špinavých peňazí a daňovým únikom robí Európska komisia a členské štáty. Odhaduje sa, že firmy vyhýbajúce sa daniam ukracujú rozpočty krajín EÚ ročne o 160 až 190 miliárd eur.

Predseda Komisie poslancov ubezpečil, že európska exekutíva podniká dôsledné kroky proti vyhýbaniu sa daniam. Okrem toho sa obraňoval v súvislosti s daňovými dohodami, ktoré boli prijaté v časoch, keď bol luxemburským premiérom.

Počas škandálov Panama Papers aj LuxLeaks z roku 2014 sa totiž prišlo na to, v akej veľkej miere sa vyhýbalo daniam v Luxembursku. Juncker tu v rokoch 1995 až 2013 zastával funkciu predsedu vlády a v rokoch 1989 až 2009 bol ministrom financií.

Nemecký poslanec zo skupiny Zelených/ESA Junckerovi povedal, že aj keď teraz usilovne pracuje proti daňovým podvodom, občania aj tak chcú, aby prijal zodpovednosť za to, čo sa dialo v minulosti. „Práve toto podkopáva našu dôveryhodnosť. Je to škoda, pretože teraz v otázke vyhýbania sa daniam robíte pozitívne pokroky,“ povedal poslanec.

Juncker reagoval, že rozumie, že o tom chceme vedieť viac. „Nemerajte však moju dôveryhodnosť na tomto základe. Dôveryhodnosť Komisie musíme merať na základe toho, čo robí teraz,“ odpovedal mu.

Nemecký sociálny demokrat Peter Simon sa vyjadril, že v Európe je rozšírený názor, že Luxembursko „sa rozhodlo zbohatnúť na tom, že štát samotný organizoval daňové úniky.“

Viacerých poslancov zaujímalo, prečo sa Luxembursko objavuje v Panamských dokumentoch viac ako ostatné krajiny EÚ. Juncker na to reagoval slovami, že „tieto informácie o členských štátoch sa týkajú minulosti.“ Podľa neho „sme vtedy žili v úplne inom svete ako dnes.“

Koniec vyhýbaniu sa daniam?

Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Juncker je presvedčený, že po škandále Panama Papers „je dnes daňová spravodlivosť dôležitejšia ako kedykoľvek predtým.“ Poslancov ubezpečil, že Komisia je rozhodnutá skoncovať s praktikami na vyhýbanie sa daniam a urobiť zdaňovanie transparentnejším, férovejším a efektívnejším.

Pripomenul, že Komisii sa tu už podarilo dosiahnuť určitý pokrok. Spomenul napríklad dohodu ohľadne automatickej výmeny informácií o daňových dohodách, koniec bankového tajomstva prostredníctvom viacerých bilaterálnych zmlúv a opatrenia proti daňovým únikom.

Musíme pokračovať

„Je to naša priama odozva na škandál Panama Papers,“ povedal poslancom. „Tieto škandále našu úlohu len zjednodušili. A my nesmieme poľaviť,“ dodal.

Český poslanec zo skupiny ALDE Petr Ježek však pripomenul, že jedným z hlavných zistení výboru PANA je to, že členské štáty nedostatočne implementovali európsku legislatívu.

Poslanci Bernd Lucke (ECR, DE) a Peter Simon by boli radi, keby Komisia zverejnila zoznam daňových rajov v EÚ. Juncker im odpovedal, že Komisia na to nemá zdroje ani necíti povinnosť ukazovať na niekoho prstom.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices