Lajcak
Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union.

OSN: Ministra Lajčáka zvolili za predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN

Správa OSN: Ministra Lajčáka zvolili za predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN rozšírená v poslednom odseku o stanovisko predsedu vlády Roberta Fica.

Zástupcovia členských štátov Organizácie Spojených národov (OSN) zvolili v New Yorku za predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka, ktorý túto funkciu oficiálne prevezme 12. septembra a bude ju vykonávať po obdobie jedného kalendárneho roka. Informoval o tom tlačový odbor MZV.

Je to po prvý raz v histórii, čo zástupca Slovenskej republiky získal takúto vysokú pozíciu v systéme OSN. Predseda Valného zhromaždenia OSN je protokolárne najvyššia funkcia v systéme Organizácie Spojených národov, v ktorej reprezentuje všetkých 193 členských krajín. Lajčák preberá tento vysoký post v mimoriadne náročnom období, v ktorom medzinárodné spoločenstvo čelí neľahkým globálnym výzvam: množiacim sa konfliktom, humanitárnym krízam, rastúcej vlne extrémizmu a terorizmu, ale aj klimatickým zmenám a chudobe produkujúcim migračné vlny, ale aj nepokoje a ďalšie problémy. Zároveň v tomto období silnejú hlasy v OSN volajúce po vnútorných reformách, ktoré by smerovali k zefektívneniu práce, vyššej transparentnosti a flexibilnejšiemu fungovaniu organizácie. Členské štáty OSN čaká aj implementácia radu prijatých globálnych záväzkov predovšetkým rozvojovej Agendy 2030 a Parížskej klimatickej dohody. Počas 72. zasadnutia VZ OSN budú tiež pokračovať rokovania smerujúce k prijatiu globálneho kompaktu o migrácii.

„Je to česť a pocta byť zvolený do tejto vysokej funkcie. Som vďačný aj za podporu, ktorá sa mi dostala v mojej vlasti – od prezidenta, vlády aj bežných občanov – a aj za vašu dôveru, ktorú ste prejavili pri dnešnej voľbe,“ povedal vo vystúpení bezprostredne po voľbe Lajčák.

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

„Ako predseda Valného zhromaždenia OSN budem dbať rovnakou mierou na všetky tri piliere, o ktoré sa táto organizácia opiera: mier, ľudské práva a udržateľný rozvoj; ako svoju osobnú prioritu vidím najmä predchádzanie konfliktom a mediáciu ako prostriedkov na udržanie mieru vo svete. Vždy som bol zástancom preventívnej diplomacie,“ dodal minister, ktorý medzi svoje ďalšie ciele vo funkcii predsedu 72. VZ OSN zaradil aj hľadanie odpovedí na migráciu, reformy v systéme OSN a v neposlednom rade aj priblíženie cieľov tejto medzinárodnej organizácie viac k ľuďom. Za najväčšiu výzvu Lajčák označil hľadanie a nachádzanie prienikov medzi rozličnými agendami tak, aby valné zhromaždenie mohlo efektívne fungovať, „aby mohlo prijímať rozhodnutia, a aby OSN bola vnímaná ako funkčná organizácia, ktorá má pre ľudí zmysel“.

Zvolenie Miroslava Lajčáka za predsedu Valného zhromaždenia OSN je podľa premiéra Roberta Fica ďalší obrovský diplomatický úspech Slovenska. „Zvolením za predsedu Valného zhromaždenia OSN Miroslav Lajčák potvrdil diplomatickú extratriedu. Je to vynikajúce vyznamenanie a česť pre Slovensko, z celého srdca mu blahoželám,“ uvádza sa v stanovisku predsedu vlády, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor Úradu vlády SR.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices