plenarne zasadnutie
Plenárna rozprava poslancov Euróspkeho parlamentu. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci riešili riziko politického zneužívania médií v Českej republike

Sloboda médií musí byť chránená v celej EÚ, česká kauza je však skôr zlyhaním jedného politika ako systémovým problémom, zaznievalo z pléna počas rozpravy o slobode médií v ČR.

Parlament diskutoval o riziku politického zneužívania českých médií v reakcii na zverejnenie nahrávky, ktorá má zachytávať lídra koaličnej strany ANO a bývalého podpredsedu vlády a ministra financií ČR Andreja Babiša, ako sa dohaduje s údajným novinárom z ním vlastnenej mediálnej skupiny na zverejnení negatívnych článkov o svojich politických rivaloch.

Mnoho rečníkov v rozprave odsúdilo údajné konanie Andreja Babiša, zároveň však zdôraznilo, že v tomto prípade ide skôr o zlyhanie jedného politika ako o náznak systematického zneužívania médií zo strany vládnej moci.

Podľa niektorých poslancov by sa Európsky parlament touto záležitosťou nemal vôbec zaoberať, nakoľko česká vláda sa so situáciou náležite vysporiadala. Ďalší zákonodarcovia však varovali, že problém slobody médií a možného zasahovania do ich práce sa týka viacerých členských štátov a vyzvali na prijatie legislatívnej normy EÚ, ktorá by garantovala pluralitu médií v celej Únii.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

O dac

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices