Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union- EP.

Trump rozhodol o parížskej klimatickej dohode

WASHINGTON / Vo štvrtok prezident Donald Trump ohlásil plán odstúpenia od parížskej klimatickej dohody. Šéf OSN vyzval Biely dom, aby si krok rozmyslel. Je presvedčený, že táto dohoda by bola pre Ameriku a ľudí zlá. Je ochotný vyjednávať o podmienkach a pokiaľ budú pre krajinu vyhovujúce, tak o prijatí dohody bude uvažovať. 

O svojom rozhodnutí informoval vo štvrtok o 03:00 poobede miestneho času (21:00 SELČ) v Ružovej záhrade Bieleho domu. Napriek mnohým kritikám a upozorneniam sa Trump drží svojho presvedčenia. Už v minulosti vyjadril svoj skepticizmus voči problematike globálneho otepľovania. Na svojej sociálnej sieti pred očakávaným rozhodnutím napísal „Spravme Ameriku opäť skvelou!“. Ako jeden z dôvodov uviedol, že na prvom mieste sú občania a ich dobro, ako aj ekonomika krajiny. Je však ochotný vyjednávať.

USA sa tak bude zatiaľ jednou z troch krajín na svete, ktoré sa nestanú súčasťou tejto historickej dohody.

Šedá budúcnosť 

V amerických médiách prevažoval už v posledných dňoch názor, že hlava štátu sa od dohody rozhodne odstúpiť. O tomto kroku Trumpa v minulých dňoch varovala rada svetových osobností. Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok konštatoval, že tí, ktorí sa rozhodnú nevsadiť na ekologické technológie, čaká šedá budúcnosť. Parížska klimatická dohoda je kľúčový dokument, ktorý je celosvetovou dohodou o ochrane pred šírením škodlivých emisií.

Podľa diplomatických zdrojov plánuje EÚ spoločné prehlásenie s Čínou, ktorá vyjadrila dohode podporu. Američania patria spolu s Číňanmi k najväčším znečisťovateľom ovzdušia na svete. Peking už v predstihu oznámil, že si bude svoje záväzky, vyplývajúce zo zmluvy plniť aj naďalej. Klimatickú dohodu podporuje aj prezidentova dcéra a poradkyňa Ivanka spolu so svojim manželom Jaredem Kushnerem.

Viac..  Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

Skeptikom naďalej

Sám prezident už v minulosti vyjadril svoj skeptický názor na globálne otepľovanie. Podľa neho nejde o fakty, ale o to, čo si vedci myslia. Vraj tiež ide len o „kačicu“, ktorú rozniesla čínska vláda. „Pozrite sa na naše náklady na energiu a všetky veci, ktoré robíme, aby sme vyriešili problém, ktorý podľa môjho názoru neexistuje. To je problém, ktorý máme,“ povedal ešte v roku 2015.

Neskoršie tieto výroky a tvrdenia o zainteresovanosti Číny zamietol. „Často žartujem, že sa to robí v prospech Číny. Samozrejme, iba žartujem,“ povedal pre Fox News v januári 2016.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices