Plenary session week 43 2016 in Strasbourg - EU mechanism on democracy, the rule of law and fundamental rights.

Anna Záborská: Kritika členských štátov sa môže obrátiť proti Bruselu

Je členkou Európskej ľudovej strany a je presvedčená, že ochrana hodnôt má byť prioritou Európskej únie. Nepáči sa jej, že v poslednom čase je Európsky parlament zaťahovaný do riešenia otázok, ktoré patria výsostne do právomocí jednotlivých štátov. Európske noviny sa rozprávali s Annou Záborskou, poslankyňou EP za KDH (EĽS).

Pred mesiacom ste hlasovali proti uzneseniu EP, ktoré kriticky hodnotí niektoré kroky maďarskej vlády. Prečo?

Som proti tomu, aby si Európsky parlament postupne predvolával jednotlivé členské štáty a robil úlohu arbitra. Toto nie je dobrá cesta. Poslanci majú robiť to, čo im prináleží. Ak je problém, ktorý sa dotýka únijného práva, je tu Európska komisia aj so svojimi konkrétnymi právomocami. Takýto postup sa podľa mňa môže napokon obrátiť voči Bruselu a povzbudiť extrémistické sily, a tiež nálady proti Európskej únii samotnej.

Maďarsko nie je osamotené, pred niekoľkými mesiacmi to bolo Poľsko a pred pár dňami sa rovnako kriticky hovorilo aj o rizikách politického zneužívania českých médií…

Áno, to, že sa český mediálny problém dostal až na parlamentnú pôdu, rovnako považujem za hrubú politickú chybu. Som rada, že v tomto prípade to bola len rozprava a nikto tu nenavrhoval nejaké uznesenie. Aj keď aj Poľsko začalo len rozpravou a skončilo na nasledujúcej schôdzi rezolúciou. To by sme opäť riešili niečo, čo patrí skutočne do výlučnej kompetencie národného štátu.

Prečo sa na pôde parlamentu v poslednom čase riešia aj otázky národnej kompetencie členského štátu?

Preto, lebo to podľa mňa niekomu vyhovuje. Je to aj otázka súperenia medzi jednotlivými frakciami v Európskom parlamente. Ľudovci majú v tomto volebnom období veľmi silné postavenie, podporujú hodnotovú orientáciu únie, jej konzervatívne fundamenty. Oproti je narastajúca nervozita liberálov, socialistov a zelených. A nezabúdajme, že naprieč Európou sa konajú dôležité voľby, takže vidím aj tu určitú súvislosť.

Nie je žiadnym tajomstvom, že niektorí vaši kolegova v EP volajú po tom, aby napríklad maďarský Fidesz bol vylúčený z rodiny ľudovcov…

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Je to tak. Ja si myslím, že európski ľudovci si dokážu sami rozhodnúť o tom, kto má byť v našom politickom klube. Ani my nedávame rady ostatným frakciám. Navyše Viktor Orban je konzervatívny politik, podporuje rodinu a manželstvo ako zväzok muža a ženy. Patrí do skupiny európskych ľudovcov a zároveň je tŕňom v oku ľavicovo- liberálnym politickým skupinám. Nijako tým však nechcem obhajovať niektoré jeho kroky, ktoré sú podľa mňa zbytočne prehnané, a v niečom sa môžu vymykať európskym pravidlám. To nech však posúdi Európska komisia.

A český prípad s vlastníctvom médií?

To je niečo úplne iné. Tu je jasné, že veci sú plne v kompetencii národnej legislatívy. Česká mediálna scéna nemá ako celok problém, ako demokratický systém funguje. Tu zlyhal jeden človek, bývalý člen vlády a susedné Česko si to samo vyriešilo. A len pripomeniem, aj v tejto krajine sa blížia parlamentné voľby.

Ako hodnotíte prípadný návrh, aby bola prijatá európska legislatíva, ktorá by garantovala slobodu médií v celej únii?

Zdá sa mi to krok nesprávnym smerom. Je to v rukách národných parlamentov, tie majú aj nástroje ako celý systém nastaviť tak, aby k prešľapom nedochádzalo. Regulovať médiá je citlivá vec, je to vlastne regulácia slobody slova a informácií. Pre mňa je to neprijateľné. Únia by sa teraz mala zaoberať najmä svojou budúcnosťou, prípadnými spôsobmi lepšieho fungovania. To je pre mňa najdôležitejšia otázka.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Anna Záborská

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices