Kiska
Slovenský prezident Andrej Kiska. PHOTO: © European Union- EP.

Členstvo v NATO je historickým míľnikom pre bezpečnosť Čiernej Hory, zdôrazňuje A. Kiska

BRATISLAVA – Členstvo v NATO je historickým míľnikom pre bezpečnosť Čiernej Hory, jej občanov a tiež pre celý región, uviedol v blahoprajnom telegrame k vstupu krajiny do Severoatlantickej aliancie prezidentovi Čiernej Hory Filipovi Vujanovićovi jeho slovenský partner Andrej Kiska. Zdôraznil, že členstvo je zároveň onocenením tvrdej a poctivej práce, ktorú odviedli.

“Úspechy Čiernej Hory v euroatlantickej integrácii sú dôkazom, ako odhodlanie, pevná vôľa a predovšetkým zdieľanie spoločných hodnôt vedú k zvyšovaniu bezpečnosti a prosperity,“ zdôraznil ďalej prezident Kiska v telegrame, ktorý agentúre SITA poskytli z tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR. Podľa neho je Čierna Hora pozitívnym príkladom pre krajiny regiónu, ktoré sa vydali na cestu reforiem a euroatlantickej integrácie. Vujanovića tiež ubezpečil, že Slovensko bude pokračovať v podpore jeho krajiny na ceste do Európskej únie.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR víta vstup Čiernej Hory do Severoatlantickej aliancie. „Čierna Hora plnoprávnym členstvom v NATO naplnila integračné ambície po obnovení nezávislosti v roku 2006 a potvrdila rozhodnutie svojich občanov o zahranično-politickom smerovaní krajiny. Vstup je preto historickým míľnikom pre túto krajinu,“ uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Ako sa pripomína v tlačovej správe z rezortu zahraničia, Slovensko od začiatku aktívne podporovalo Čiernu Horu na ceste do NATO a výrazne prispelo k získaniu pozvánky v decembri 2015.

Slovensko je zástancom politiky otvorených dverí NATO. „Sme radi, že krajiny regiónu západného Balkánu majú záujem o členstvo v NATO. Je to dôkaz pretrvávajúceho významu Aliancie pre bezpečnosť v Európe. Členstvo Čiernej Hory prispeje k rozšíreniu sféry bezpečnosti a mieru, zlepší susedskú spoluprácu a v neposlednom rade bude silnou motiváciou pre ostatné krajiny pri realizácii potrebných reforiem,“ zdôraznil Lajčák, ktorý vyjadril nádej, že členstvo v NATO pomôže Čiernej Hore zachovať dynamiku aj v prístupových rokovaniach s EÚ, kde je lídrom v integrácii medzi partnerskými krajinami na západnom Balkáne. Slovensko je naďalej pripravené podeliť sa o svoje skúsenosti z transformačného a integračného procesu a poskytovať plnú podporu čiernohorským politickým predstaviteľom a občianskej spoločnosti.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Čiernu Horu navštívil minister obrany Peter Gajdoš, ktorý v pondelok zablahoželal k členstvu v Aliancii čiernohorskému prezidentovi Filipovi Vujanovićovi v jeho sídle v Cetinje a neskôr aj predsedovi parlamentu Ivanovi Brajovićovi v parlamente v Podgorici. Prezident Vujanović poďakoval Slovensku za podporu v rámci integračného procesu do NATO. Zároveň vyjadril presvedčenie, že vstup Čiernej Hory do NATO bude znamenať novú kvalitu komunikácie a šance na vzájomnú spoluprácu našich krajín, informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

Čierna Hora sa v pondelok oficiálne stala 29. členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Čiernohorský premiér Duško Markovič odovzdal vo Washingtone do rúk činiteľov americkej vlády formálny prístupový dokument. Na slávnostnom podujatí v sídle ministerstva zahraničných vecí USA bol prítomný i generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informovala agentúra DPA. Čiernohorský parlament ratifikoval vstup tohto balkánskeho štátu do Aliancie v apríli a Podgorica dostala oficiálnu pozvánku na májový summit NATO, ktorý sa konal v belgickom Bruseli. Tento krok sa uskutočnil aj napriek silnému nesúhlasu Moskvy, ktorá má s Čiernou Horou úzke vzťahy a protestovala proti najnovšiemu rozširovaniu NATO smerom na východ, čo považuje za ohrozenie svojej bezpečnosti. Čierna Hora so 620 000 obyvateľmi disponuje iba približne 2 000 vojakmi, avšak vďaka prístupu k juhovýchodnej časti Jadranského mora zaujíma strategickú pozíciu v danom regióne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices