Lajcak
Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union.

Lajčák: Rusko vnímame ako dôležitého hospodárskeho a obchodného partnera

RATISLAVA – Napriek súčasnej zložitej medzinárodnopolitickej situácií vnímame Rusko ako dôležitého hospodárskeho a obchodného partnera a máme záujem aj naďalej s ním rozvíjať ekonomickú spoluprácu. Vyplynulo to z rokovaní ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka s jeho ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom v Kaliningrade. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor ministerstva zahraničia.

„Žijeme dnes v komplikovanom a nestabilnom bezpečnostnom prostredí. Rusko hrá dôležitú úlohu v otázke medzinárodnej bezpečnosti a stability. Dialóg s Ruskom preto považujeme za veľmi dôležitý. Sme diplomati a viesť dialóg je našou prvoradou povinnosťou. Som rád, že sa nám darí pokračovať nielen v politickom dialógu, ale aj v oblasti obchodnej výmeny a ekonomickej spolupráce, kde máme konkrétne výsledky aj vďaka práci medzivládnej komisie, vrátane dohody o cyklotrónovom centre. Ako jednu z najväčších výziev do budúcnosti vidíme spoluprácu v oblasti energetiky, kde má Slovensko záujem o partnerstvo pri tranzite plynu s efektívnym využívaním existujúcej infraštruktúry prepravy ropy a plynu,“ povedal v rozhovore s Lavrovom Miroslav Lajčák.

Podľa ministra má Slovensko záujem rozvíjať pragmatické a konštruktívne vzťahy orientované na konkrétne výsledky. Ako ďalšie oblasti vyzdvihol obchod a investície, cestovný ruch, ako aj spoluprácu s regiónmi v Ruskej federácii. Rusko naďalej ostáva jedným z najdôležitejších obchodných a investičných partnerov SR mimo Európskej únie. Lajčák vyslovil nádej, že sa podarí zastaviť prepad vzájomnej obchodnej výmeny, a že rok 2017 bude z tohto pohľadu pozitívnejší. Medzivládnu komisiu pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu vníma ako vhodný nástroj na pokračovanie rozvoja hospodárskych vzťahov s Ruskou federáciou. V energetickej oblasti Lajčák diskutoval so Lavrovom o plánoch Ruskej federácie pri zásobovaní Európy ropou a plynom s výhľadom na dokončenie ropovodu Nord Stream 2, a prízvukoval, že by bolo v záujme všetkých zúčastnených strán naštartovať rokovania medzi Európskou úniou, Ruskou federáciou a Ukrajinou o uzatvorení dlhodobej zmluvy na tranzit plynu po roku 2019.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Minister Lajčák hovoril so Sergejom Lavrovom aj o ďalších zahraničnopolitických témach vrátane Sýrie, Blízkeho východu a Ukrajiny. V posledne menovanej téme minister potvrdil konzistentný postoj Slovenska založený na rešpektovaní medzinárodného práva, ktoré ako jediné môže poskytnúť základy pre trvalé a udržateľné diplomatické riešenie. Ministri sa zhodli, že plnenie Minských dohôd je naďalej jedinou cestou pri deeskalácii konfliktu na Donbase, avšak spomalenie implementačného procesu, časté ostreľovania a porušovania prímeria, ako aj pribúdajúce obete na životoch a zhoršovanie humanitárnej situácie obyvateľstva vytvárajú nepriaznivý obraz o reálnej hrozbe ďalšieho zmrazeného konfliktu v Európe.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices