londyn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Británia: Je známe rozdelenie parlamentných kresiel

LONDÝN / Momentálne je už známe rozdelenie 560 parlamentných kresiel. Konzervatívci zatiaľ majú istých 254 a labouristi 232 poslancov. Bývalý šéf britskej antieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage sa obáva, že vládu po štvrtkových parlamentných voľbách budú zostavovať labouristi Jeremyho Corbyna. Ten May vyzýva, aby odstúpila.

Podľa Faraga by takýto výsledok posilnil pravdepodobnosť, že Veľká Británia by nakoniec zostala v Európskej únii, aj napriek tomu, že britskí voliči si v referende odhlasovali vystúpenie z tohto zoskupenia. Labouristi by podľa Farageho dokonca mohli vyhlásiť nové referendum. V takomto prípade by podľa neho „možno ešte len nastala tá pravá chvíľa pre UKIP“.

Odkaz pre May

Premiérka a šéfka vládnucich konzervatívcov Theresa Mayová by mala odstúpiť, vyhlásil v piatok šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn. Volebné výsledky podľa neho ukazujú, že britská politika sa mení a ľudia majú už konzervatívcov dosť. Mayová by podľa Corbyna mala„odísť a uvoľniť tak priestor vláde, ktorá je naozajstným reprezentantom tejto krajiny“.

Britská premiérka Theresa Mayová v piatok ráno v reakcii na volebné odhady a neúplné volebné výsledky vyhlásila, že pre krajinu je momentálne najdôležitejšia stabilita. „Naša krajina potrebuje obdobie stability, a bez ohľadu na volebné výsledky, Konzervatívna strana zabezpečí, že našu povinnosť zaistiť stabilitu si splníme,“povedala Mayová.

Viac..  M. Beňová: Spotrebitelia musia byť lepšie chránení pred zavádzajúcimi reklamami

Rozdelenie kresiel

Podľa odhadov volebných výsledkov, ktoré boli zverejnené krátko po zatvorení volebných miestností, zvíťazila vo voľbách Konzervatívna strana premiérky Theresy Mayovej, nezískala však väčšinu kresiel v parlamente. Konzervatívci podľa odhadov získali 314 kresiel, labouristi Jeremyho Corbyna 266, Škótska národná strana (SNP) Nicoly Sturgeonovej 34 a liberálni demokrati 14 z celkového počtu 650 parlamentných kresiel.

Celkové výsledky by mali byť k dispozícii podľa všetkého už v skorých ranných hodinách. Momentálne je už známe rozdelenie 560 parlamentných kresiel. Konzervatívci zatiaľ majú istých 226 a labouristi 222 poslancov. SNP bude mať najmenej 33, Demokratická unionistická strana desiatich a liberálni demokrati tiež desiatich poslancov. Na rozdelenie zvyšných 90 kresiel sa ešte čaká.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices