zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 22. týždňa 2017

AMERICKÝ TRH PRÁCE PRINIESOL SKLAMANIE

EUROZÓNA: Uplynulý pondelok mal prejav šéf ECB Mario Draghi v Európskom parlamente. Veľa vody na trhoch nenamútil, keďže nepovedal nič, čo by sme už niekedy nepočuli. Draghi vyhlásil, že ekonomika eurozóny síce napreduje, stále ale potrebuje stimuly v podobe menovo-politických opatrení. Na správnej ceste je podľa neho ekonomický rast naprieč jednotlivými sektormi aj krajinami, nedostatočný je naopak rast miezd, ktorý nestačí vytvárať dopytové inflačné tlaky. Inflačný cieľ ECB je na úrovni 2 %, ktorý už v súčasnosti miera inflácie v eurozóne takmer dosahuje, rast cenovej hladiny ale musí byť stabilný a udržateľný.

„Ekonomická dôvera v eurozóne v máji klesla o 0,5 bodu na úroveň 109,2 bodu, pričom trhy naopak očakávali mierny rast na úroveň 110 bodov. Potešila však klesajúca miera nezamestnanosti, ktorá sa v apríli znížila o 0,1 p. bodu na úroveň 9,3 %, pričom trhy očakávali stagnáciu na marcovej úrovni. Inflácia v menovom bloku sklamala, ale bolo to očakávané sklamanie. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien sa v máji spomalilo na úroveň 1,4 % z aprílovej úrovne 1,9 %. Zrýchlenie však zaznamenala inflácia PPI za eurozónu. Tá v apríli medziročne rástla tempom 4,3 %, pričom ešte v marci ceny výrobcov dosiahli slabší rast na úrovni 3,9 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Počas týždňa boli zverejňované aj finalizácie indexov nákupných manažérov PMI za eurozónu a jednotlivé jej krajiny. V Nemecku index PMI vo výrobe podľa týchto finálnych výsledkov v máji mierne vzrástol na 59,5 bodu, v eurozóne zotrval na svojej pôvodnej hodnote 57,0 bodu a vo Francúzsku mierne klesol na 53,8 bodu.

NEMECKO: Sklamanie priniesla nemecká inflácia, keďže v máji rástli spotrebiteľské ceny tempom 1,5 %, čo predstavuje výraznejšie spomalenie oproti aprílovému dvojpercentného rastu. Taktiež aj harmonizovaná inflácia podľa HICP indexu spomalila z aprílových 2 % na májových 1,4 %.

USA: Index spotrebiteľskej dôvery podľa výskumnej agentúry Conference Board v máji klesol už druhý mesiac po sebe na hodnotu 117,9 bodu, no stále sa drží na vysokých úrovniach. To odzrkadľuje optimizmus Američanov ohľadom ekonomického vývoja a nákupov. Výdavky amerických spotrebiteľov v apríli vzrástli najrýchlejším tempom od konca minulého roka, keďže stúpli o 0,4 %. Rast spotrebiteľských výdavkov bol umožnený vďaka rastúcim príjmom Američanov, ktoré v apríli stúpli taktiež o 0,4 %. Pod rastúce výdavky spotrebiteľov sa podpísali hlavne vyššie výdavky na tovary dlhodobej spotreby [hlavne autá]. A pozitívne sa v USA vyvíjala aj májová aktivita vo výrobe podľa dallaského Fed-u, kde trhy očakávali pokles o 1,8 bodu oproti aprílu, no v skutočnosti vzrástla o 0,4 bodu oproti predchádzajúcemu mesiacu.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Počet nových nezamestnaných, ktorí požiadali o podporu v nezamestnanosti počas 21. týždňa vzrástol už druhý týždeň po sebe, a to o 13 tisíc na úroveň 248 tisíc. Napriek tomu je ale počet žiadateľov o podporu pod hranicou 300 tisíc, a to už 117 týždňov v rade, čo je veľmi pozitívny výsledok. Tvorba nových pracovných miest podľa agentúry ADP veľmi pozitívne prekvapila. Americkí súkromní zamestnávatelia podľa tohto reportu v máji vytvorili až 253 tisíc nových pracovných miest. Predstavuje to výrazný rast v tvorbe nových pozícií, keďže v apríli sa ich počet zastavil na 174 tisíc.

Májová tvorba zamestnanosti podľa ADP reportu výrazne prekročila aj očakávania, keďže trh odhadoval počet nových pracovných miest na úrovni 180 tisíc. Po týchto silných číslach trhy očakávali aj veľmi priaznivý vývoj podľa oficiálnych vládnych štatistík. ADP report je v podstate predskokanom oficiálnych štatistík, ale nie vždy sa tieto údaje zhodujú. Oficiálne čísla z ministerstva priniesli veľké sklamanie, keďže ukázali, že nových pracovných miest bolo vytvorených v máji až o 36 tisíc menej ako v apríli [138 tisíc]. Trhy pritom očakávali rast až na úroveň 182 tisíc novovytvorených pracovných pozícii. Sklamanie priniesol aj mzdový vývoj.

Medziročný rast priemernej US hodinovej mzdy v máji zotrval na aprílovej úrovni, t. j. 2,5 %, pričom konsenzus trhu bol o 0,1 p. bodu vyšší. Miera americkej nezamestnanosti sa ale v máji vyvíjala pozitívne, keď mierne klesla [o -0,1 p. bodu] na úroveň 4,3 %, pričom trhy očakávali stagnáciu tohto ukazovateľa. Negatívne údaje z trhu práce môžu oddialiť ďalšie tohtoročné zvyšovanie úrokových sadzieb zo strany amerického Fed-u. Hlavnou prekážkou môžu byť práve mzdy, a to aj napriek klesajúcej miery nezamestnanosti v USA [výnimkou je ale zrejme najbližšie zasadnutie Fed-u, kde trhy počítajú so zvýšením sadzieb ako s hotovou vecou].

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices