smolkova
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Monika Smolková: Odmietame sankciu 250 000 EUR za každého neprijatého migranta

Podľa najnovších rozhodnutí všetkým členským krajinám EÚ vyplýva povinnosť prijať migrantov utekajúcich najmä z Afriky do Európy. Pokiaľ im u nás nenájdeme miesto, vyjde nás to draho. Tresty majú byť buď formou priamej pokuty, alebo nám budú siahať na eurofondy.

Pokiaľ ktorákoľvek členská krajina neprijme utečenca, bude musieť zaplatiť sankciu v hodnote 250 tisíc eur. Ale tam to nekončí. „Chceme navrhnúť, aby krajiny, ktoré neprijímajú utečencov za to niesli dôsledky a aby im zastavili čerpanie peňazí z európskych štrukturálnych fondov,“ vyhlásila Cecilia Wikström, ktorá návrh predložila.

Nie len brať

Iný názor má na to Wikström. Nepáči sa jej, že krajiny, ktoré najviac poberajú a využívajú eurofondy, by v tejto veci chceli ťahať za kratší koniec. Prišla ale s kompromisom. „Minister Kaliňák mi vysvetlil, že pre krajiny, kde nie sú na cudzincov zvyknutí, je ťažké prepnúť hneď z nuly na sto, preto navrhujeme päťročné prechodné obdobie.“ Podľa europoslankyne Moniky Smolkovej z frakcie socialistov a demokratov nemôžeme byť trestaní, alebo krátení z eurofondov za to, že odmietame prijímať migrantov. „Tento postoj budeme aj naďalej presadzovať na pôde Európskeho parlamentu,“ dodáva.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Nie všetci sa na zaradenie cudzincov do krajiny pozerajú tak čierno. „Naťahujeme sa o 1500 ľudí a som si stopercentne istý, že o 2 -3 roky budeme potrebovať oveľa viac azylantov kvôli nášmu hospodárstvu,“ povedal Boris Zala, z Aliancie socialistov a demokratov. Na tomto probléme by sme sa podľa Eduard Kukan mali zúčastniť. „Cestu by som videl v takej aktívnejšej solidarite, lebo to je celoeurópska otázka, s tým nič nespravíme, my sme členom EÚ a mali by sme k tomu prispieť.“  Skôr či neskôr sa s myšlienkou, že u nás budú žiť utečenci zrejme budeme musieť vyrovnať, je totiž vysoko pravdepodobné,že nás väčšie štáty prehlasujú.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices